Auguszta
-4 °C
2 °C

Fényvisszaverő növényekkel hűtenék a Földet

2010.11.09. 09:17
Fényvisszaverő képességgel bíró haszonnövények telepítése több mint egy Celsius-fokkal hűthetné Európában a nyári középhőmérsékletet brit kutatók szerint.

A növények levelei visszatükrözik a napfény, és ezzel együtt az energia egy részét. Az aloe vera levelének például erősen fényvisszaverő felülete van, de haszonnövényeknek is rendelkeznek hasonló tulajdonsággal - mutatott rá Joy Singarayer, a kutatócsoport egyik tagja, megjegyezve azonban, hogy még csak a kutatások elején járnak.

A szakemberek abból indulnak ki, hogy ilyen növények nagy területen való ültetésével bizonyos régiókban akár egy fokkal is lehetne csökkenteni a hőmérsékletet. A módszer elsősorban Európában, Észak-Amerikában, valamint Ázsia déli részén lenne megvalósítható, azokon a vidékeken, ahol kiterjedt a mezőgazdaság.

A kutatók javasolták, hogy búza, rozs és más gabonák ültetésénél a jövőben válasszák azokat a fajtákat, amelyek a legtöbb fényt verik vissza. A javaslat része azoknak a projekteknek, amelyekről jelenleg is tárgyalnak. Ezek a programok a technika révén befolyásolnák a Föld éghajlatát, hogy csökkentsék a felmelegedés mértékét. A brit tudományos akadémia két módszert vizsgál. Az egyik a Carbon Dioxide Removal (CDR), vagyis a szén-dioxid kivonása a légkörből. A másik a Solar Radiation Management (SRM), a napsugarak kezelése. Utóbbi része egy olyan elképzelés is, amelynek keretében óriási naptükröket telepítenének a világűrbe, hogy eltereljék a napfény egy részét.