1,6 milliárdból rendezik a hulladéklerakó sorsát

2012.07.26. 09:28
Elkészült a bezárt nyíregyházi hulladéklerakó telep rekultivációs munkálatainak terve; a város önkormányzata közel 1,6 milliárd forintot költhet a terület környezeti állapotának helyreállítására.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere az MTI-nek elmondta: az elképzelések szerint fitoremediációs technológiával, a szennyezett környezet növények általi megtisztításával kívánják újra hasznosíthatóvá tenni a régi, a borbányai városrész szélén lévő volt szeméttelep talaját.

A helyhatóság az európai uniós Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 100 százalék arányú támogatást, több mint 1 milliárd 599 millió forintot nyert a munkálatok finanszírozására. A rekultiváció 2015. június 30-ra fejeződik majd be.

A bezárt lerakó területe a valamikori borbányai Ököri-tó medrében található, ahová 25 éven keresztül a legkülönbözőbb, sőt ismeretlen eredetű és fajtájú hulladékokat helyezték el. A hulladék lerakása műszaki védelem nélkül történt, így a mostani állapotában veszélyforrást jelent az alatta húzódó, az ország egyik legnagyobb felszín alatti vízkészlet-területére. Emellett környezet-egészségügyi szempontból is veszélyes, hiszen a város belterületének közvetlen szomszédságában fekszik.

A rekultivációs terv szerint a bezárt lerakó területén a következő három évben úgynevezett előkészítési, majd hulladékáthalmozási munkálatokat végeznek, valamint kiépítik a kármentesítő rendszert. Utána indítják a fitoremediációs munkafolyamatot, illetve kialakítják a folyamatos ellenőrzés feltételeit.

Az előkészítés során körbekerítik a területet, hozzá és rajta utakat építenek elektromos hálózattal, valamint övárkokat ásnak, míg a meglévőket felújítják. Dréncsövezik is a telepet, valamint a szennyezett víz mozgásának megakadályozására vízzáró gátakat létesítenek, a hulladék áthalmozáshoz pedig kitermelési pásztákat alakítanak ki. Az áthalmozás során részleges hulladék-válogatás is történik, illetve földtakarásos területrendezés is lesz.

A kármentesítő rendszer kiépítése során létesülő úgynevezett nagy átmérőjű kitermelő kutakhoz víztisztító berendezést is kap a terület, míg a talajvíz megfigyelésére kis átmérőjű kutakat fúrnak. A szennyezett környezetet megtisztító, a fitoremediációt ellátó lágy- és fás szárú növényeket ezután ültetik ki, s hozzájuk locsolóhálózatot alakítanak ki.

Végül ellenőrző monitoring rendszer létesül, hogy nyomon követhessék, dokumentálhassák a remélt változásokat. A kiválasztott fitoremediációs technológiától azt várják, hogy a jelenlegi területhasználati korlátozások egy idő után feloldhatók lesznek, hasznosíthatóvá válik az egykori nyíregyháza-borbányai hulladéklerakó, miközben megakadályozzák a felszín alatti vízkészlet esetleges szennyeződését is.  • Tippek
  • Hírek