Alfréd
-2 °C
2 °C

Mérgező trópusi alga terjed egy horvát öbölben

2003.12.02. 12:25
Ötven hektárnyi területet borít már a Caulerpa taxifolia nevű hírhedt algafajta a közép-dalmáciai Hvar szigetének starigradi öblében a tengerfenéken - közölte a HINA horvát hírügynökség. Csak az utóbbi egy év alatt 10 hektárt terjedt ez a különben szép, látványosan fluoreszkáló, de az egész tengerfenék szépségét és gazdagságát, ökológiai rendszerének természeti egyensúlyát, növény- és állatvilágát vészesen fenyegető algafajta, amelyet 1931-ben észleltek először a Földközi-tenger vizeiben és 60 évvel később, 1991-ben az Adriai-tenger horvát részén is, éppen a Starigradi-öbölben.
Horvát, francia és amerikai tudósok egy kutatóhajóról tanulmányozták tíz napon át a spliti és a dubrovniki Oceánográfiai és alászati Intézet, valamint a rovinji Tengerkutató Központ szervezésében a Dubrovnikhoz közeli Cavtattól a hvari Starigradig a tengerben a Caulerpa taxifolia és a C. racemosa mérgező trópusi algák rohamos terjedését.

Vészesen terjed

Megállapították, hogy 3-tól 15 méteres mélységig egyes helyeken már teljesen beborították a tengerfeneket a hajóhorgonyok és halászhálók útján is vészesen terjedő "vég nélküli, lebegő, zöld, legelők". Találtak már belőlük Mljet-sziget és Peljesac-félsziget körül, és aggasztó, hogy a még veszélyesebb Caulerpa racemosa fajta Hvar városa előtt, és a várossal szembeni Paklina-szigetsor körül is terjed.

A Caulerpa taxifolia a Karib-tengerből származik, ott azonban nem jelent veszélyt a helyi életközösségre, mivel nem terjed ilyen agresszívan. Feltehetőleg a hajók horgonyára vagy fenekére tapadva hurcolták be őket a mediterrán vizekre, de az is elképzelhető, hogy akvaristák által kidobott növények telepedtek meg a Földközi-tengerben. A növény akár két centit is nőhet egy nap alatt, és akár tíz napon át is életben marad szárazon. Az algában található méreganyag nem árt az embernek, sok halfaj és gerinctelen számára azonban mérgező.

Nincs ellenszer

Eddig semmit nem találtak, ami hathatós védelmet nyújtana az algák ellen, legfeljebb lassítani sikerült kissé a terjedésüket. Nem segített az sem, hogy az utóbbi két tél folyamán szokatlanul lehűlt a tenger, (alig 9 Celsius-fokra,) tavasszal ugyanis gyorsan felélednek az algák, és folytatták rohamos terjedésüket.

Ante Zuljevic, a spliti intézet szakembere, az expedíció vezetője szerint a Starigradi-öbölben sürgős megoldást kell találni a hatékony alga-irtásra, mert különben a következő 5 évben végig beborítják az egész öbölfeneket.