Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elkészült a paksi kettes blokk újraindítási terve

2003.11.18. 17:02
Elkészült a Paksi Atomerőmű kettes blokkja visszaindításának koncepcióterve, mely a a műszaki elhárításhoz és az engedélyeztetési eljáráshoz szükséges. Az erőmű kettes blokkja az április 10-11. üzemzavar óta áll. Az intézkedési tervben nem szerepel az újraindítás feltételeként a sérült üzemanyag eltávolítása, tehát a 2. blokk "akár az elhárítást megelőzően is visszaindítható" - jelentette be Nagy Tibor, az atomerőmű karbantartási igazgatója kedden Pakson az erőmű sajtótájékoztatóján.
A koncepcióterv csak feladatokat tartalmaz, időpontokat nem; a blokk visszaindításának feltétele a feladatok elvégzése, mondta az igazgató. A feladatterv legfontosabb pontjai: a fő vízkör és a pihentető medence megtisztítása, az üzemanyag-mozgatás feltételeinek megteremtése, azaz a kiégett üzemanyag elszállítása a pihentető medencéből, valamint az új üzemanyag bekészítése a 2. blokk reaktorába.

Kérdésre válaszolva az igazgató kifejtette: a kiégett üzemanyagot egyébként is el kell szállítani a pihentető medencéből. Az elhárítás során pedig az 1. aknában lévő sérült üzemanyagokat a pihentető medencébe fogják átrakni, így ezért is szükség van erre a műveletre.

A problémát az jelenti - mondta -, hogy a kiégett üzemanyag kiszállításához az 1. aknára, mint manipulációs medencére szükség lenne, azonban az üzemzavar következtében az foglalt (a sérült kazettákat tartalmazó tisztító tartály van benne), "tehát ennek egy más módját kell megtalálnunk és kidolgoznunk, ami folyamatban van".

Jelenleg arról konzultálnak az elhárítással megbízott orosz szakemberekkel, hogy az 1. aknában, a hermetikus tokokba helyezendő sérült üzemanyagot milyen módon fogják majd mozgatni, illetve áthelyezni a pihentető medencébe.