Eredményes volt klímakonferencia

2007.12.15. 09:02
Megszületett a megállapodás a Bali szigetén folyó ENSZ-klímakonferencián, miután az Egyesült Államok is csatlakozott végül szombaton a kialakult konszenzushoz. A záródokumentumban azonban nincsenek számok.

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy eredményes lesz-e az ENSZ klímaértekezlete, de végül a résztvevők elfogadták azt a tervet, amelynek alapján legkésőbb 2008 áprilisig megkezdik a tárgyalásokat egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről. Ekkor jár le ugyanis a 2012-ig érvényben lévő kiotói egyezményben rögzített feladatok végrehajtásának első szakasza.

Fejlettek a fejlődőkkel szemben

Az Egyesült Államok mereven elutasította a fejlődő országok által benyújtott kompromisszumos határozat-tervezetet. A javaslat értelmében a fejlődők azt követelték, hogy tisztázzák az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásával kapcsolatos konkrét felelősségüket. Az amerikai küldöttség ehelyett további kötelezettség-vállalásokra szólította fel a fejlődő országokat.

"Jelenleg nem vagyunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk ezt a megfogalmazást, mert ez komoly változást jelentene a nagy nehézségek árán megtalált egyensúlyban" - közölte Paula Dobriansky, az amerikai delegáció vezetője. A tárgyalópartnerek rendkívüli nyomásának hatására azonban végül engedtek Washington képviselői.

A kompromisszumot személyes jelenlétével is segítette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szombaton reggel érkezett meg Timorról, több küldöttséggel tárgyalt, miután Kína, India, Pakisztán és Banglades is különböző kifogásokkal élt. India például arra szólította volna fel a fejlett országokat, hogy környezetbarát technológiákkal és pénzügyi segítséggel járuljanak hozzá a felmelegedés elleni küzdelmükhöz. Jacqueline Cramer holland környezetvédelmi miniszter azonban közölte, hogy az Európai Unió számára elfogadhatatlan az indiai kérés.

Lemondtak a számokról

A szombat reggeli teljes ülésen felszólalva a világszervezet első embere csalódottságát fejezte ki, amiért nincs előrehaladás, és döntésre szólította fel a résztvevőket. A megállapodás után Ban Ki Mun méltatta az amerikai és a többi küldöttség "rugalmasságát", amely lehetővé tette a konferencia eredményes befejezését és ezt a főtitkár bíztatónak nevezte a jövőre nézve.

Az EU tagországai közül többen is jelezték, hogy bojkottálják az USA által kezdeményezett klímaügyi konferenciasorozatot, ha Balin nem lesz megegyezés. Végül a kompromisszumos megoldás érdekében az Európai Unió beleegyezett, hogy a szövegben ne szerepeljenek az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó számszerű utalások, és azok csökkentésének szükségessége, mert az Egyesült Államok ezt ellenezte.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla