Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az évszázad végére kihalhatnak a trópusi rovarok

2008.05.06. 20:11
A rovarok állandó klímához szoktak a trópusokon, ezért rosszul reagálnak párfokos változásra is. Ha az éghajlatváltozás miatt kihalnak vagy elköltöznek, összeomolhat a teljes trópusi ökológiai egyensúly.

A Washington Egyetem kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgálták a trópusi rovarokra. 38 fajt vizsgáltak meg, és azt, hogy hogyan reagáltak 1950 és 2000 között az éghajlat változásaira. A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók azt írják, a trópusi rovarok a legérzékenyebben az állatvilágban a hőmérséklet változására, és a század végére várt 5,4 fokos melegedés katasztrofális következményekkel járhat.

A melegvérű állatokkal ellentétben a rovaroknak elég szűk hőmérsékletszabályozási lehetőségeik vannak: bunda növesztése és vedlés helyett csupán annyit tudnak tenni, hogy a meleg elől az árnyékba húzódnak, illetve ha hideg van, kimennek a napra. A trópusokon, az év minden szakában állandó klímában a fajok többsége úgy fejlődött ki, hogy ez a hőmérséklet számára az optimális, de már néhány fokos változás is drasztikusan csökkenti a túlélési esélyeiket. A trópusi rovarok többsége már most is a számukra még tolerálható hőmérsékleti tartomány felső határánál él.

Akár 1-2 fokos további melegedés a rovarok kipusztulásával járhat a trópusokon, illetve a tömeges elvándorlásukkal a mérsékelt égöv felé, ahol aztán robbanásszerűen elszaporodhatnak - figyelmeztetnek a kutatók. Ráadásul a rovarok eltűnésével felborulhat az ökológiai egyensúly, hiszen a növények beporzásában és a szerves anyagok lebontásában kulcsszerepet játszanak, nem is beszélve a táplálékláncban betöltött helyükről.