Ágnes
-1 °C
2 °C

A kihalás szélén a cápák

2008.05.23. 16:25
A cápafajok több mint felét a kihalás fenyegeti az International Union for Conservation of Nature nemzetközi természetvédelmi szövetség tanulmánya szerint.

A kutatás 21 cápafaj helyzetét vizsgálta, és 11 esetében jutott arra, hogy a kipusztulás szélén áll a faj, másik öt pedig ugyan nem veszélyeztetett még, de meredeken csökken a létszáma.

Az elsődleges ok a halászat: a cápákat a húsukért, és főleg az uszonyukért halásszák, amire Kelet-Ázsiában óriási felvevőpiac van. Sokszor egyszerűen levágják az állat hátuszonyát, és a testét egyszerűen visszadobják a tengerbe az illegális cápahalászok. Ehhez még hozzáadódik, hogy sok esetben más halakra (jellemzően tonhalra) kivetett hálókba gabalyodnak bele, és pusztulnak el cápák. Mivel a cápák rendkívül lassan szaporodnak, a veszteségeket nehezen pótolja a populáció.

Bár a cápák halászatát a legtöbb ország szabályozza, az egyes törvények között nincs összhang, így nem nehéz kiskapukat találni a rendszerben. A szakértők szerint világméretű összefogásra, és egységes halászati szabályozásra van szükség a cápák megmentéséhez.