Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

A felhők birizgálják az ózonréteget

2003.08.18. 10:28
Az európai tudósok műholdakról figyelik a nagy magasságban lévő, sarki felhőket, mivel elképzelhető, hogy ezek keletkezése, mozgása is befolyásolja az ózonréteg helyzetét.
A légköri ózonréteg folytonos elvékonyodásának okait és várható következményeit az Európai Bizottság támogatásával is kutatják a tudósok. A projekt egyik fontos feladata annak megvizsgálása, hogy az ózonréteg zsugorodása milyen következményekkel jár Európa lakosságának egészségére.

Műholddal vizsgálják

Az úgynevezett Mapscore projekt részvevői a magaslati sarki felhőknek az ózonréteg elvékonyodásában játszott szerepét kutatják. Az Európai Űrügynökség (ESA) Envisat nevű környezetvizsgáló műholdjának segítségével a kutatóknak először nyílt alkalmuk arra, hogy feltérképezzék a magaslati sarki felhők pontos földrajzi helyét. Ezek az információk segítik a felhők kialakulását és hatását leíró modell elkészítését, ami rendkívül lényeges annak megítélése szempontjából, hogy a következő években mennyi ózon vész el a Föld légköréből.

Csökkenés: évente 6 százalék

A Mapscore eredményeit a bizottság szélesebb körű ózonkutatásaiban hasznosítják majd: a Vintersol célja megoldást találni a közepes magasságban észlelhető ózonveszteség mérésére, az okok felderítésére és az ózonszint felbecsülésére.

Európa fölött évtizedenként hat százalékkal csökken a sztratoszférában mért ózon mennyisége, így fokozatosan növekszik a föld felszínére jutó ultraibolya-sugarak mennyisége. A Mapscore projektből származó információk segítenek a jövőbeli trend felismerésében, s abban is, hogy felbecsülhetők legyenek az európai lakosság egészségügyi kockázatai.