Lujza
-1 °C
13 °C

Nőtt az EU-országok károsgáz-kibocsátása

2003.05.08. 11:26
Az EU környezetvédelmi figyelőszervezete, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az EU-ban az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás egy százalékkal nőtt 2001-ben 2000-hez viszonyítva - így eléggé bizonytalanná vált, hogy az EU tartani tudja-e a Kiotói Egyezményben előírtakat. Az USA által nem elfogadott kiotói dokumentumban arról állapodtak meg a világ vezető ipari államai, hogy fokozatosan csökkentik a káros gáz kibocsátását.
Az új, kiábrándító adatok tükrében az EU - mindmáig a kiotói protokoll egyik leglelkesebb támogatója - vélhetően nem tudja teljesíteni a szerződésben vállaltakat. Ez azért is különösen kínos, mert amerikai elnököt Brüsszel hevesen támadta két évvel ezelőtt, mikor Bush kijelentette, hogy az USA nem ratifikálja az egyezményt.

A hideg tehet róla

A környezetvédelmi ügynökség szerint a megnövekedett károsgáz-kibocsátásért részben a 2001-es hideg tél felelős: a háztartásokban a szokásosnál jóval több fűtőanyagot használtak el. A közúti szállítás is "rátett egy lapáttal", s érezhető volt az is, hogy szükségessé vált a széntüzelésű erőművek szokásosnál intenzívebb igénybe vétele.

"A legfrissebb adatok szerint a tizenöt EU tagállamból tíz vélhetően túllépi előírt gázkibocsátási kvótáját" - véli az ügynökség. Ezek az országok: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A károsgáz-kibocsátást a legnagyobb mértékben Luxemburg és Németország tudta csökkenteni, kiotói ígéretét rajtuk kívül - úgy tűnik, - még Svédország és Nagy-Britannia lesz képes teljesíteni.