Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az utóbbi évek legrosszabb hurrikánszezonja jön

2008.05.27. 14:20
Minden előrejelzés azt mutatja, hogy két év viszonylagos nyugalom után ismét olyan hurrikánszezon köszönt be az Atlanti-óceánon, mint a 2005-ös, amikor a Katrina pusztított New Orleansban.

Az amerikai NOAA kutatóközpont, a coloradói állami egyetem tudósai, a floridai hurrikánközpont és az AccuWeather meteorológiai szolgálat egyaránt arra figyelmeztetett az idei nyárra-őszre szóló előrejelzésében, hogy a szokásosnál jóval erősebb hurrikántevékenység várható az Atlanti-óceán térségében.

Az előrejelzések 60-70 százalékos valószínűséggel dolgoznak, és azt mondják, 12-16 olyan vihar várható, amiben a szél sebessége eléri a 63 kilométer per órát – ez az a határ, ami fölött már nevet adnak a viharnak. Hat és kilenc között várható a hurrikánok száma, ezt a címet 120 kilométer per órás szélsebesség felett kapja meg egy vihar. Legalább kettő, de akár öt hurrikánnál is elérheti a szél a 180 kilométer per óra sebességet, ami lakott területeken a 2005-ös New Orleans-ihoz hasonló katasztrófát okozhat. A Katrina hurrikán legerősebb széllökései a 280 kilométer per órát is elérték, így bőven a legmagasabb kategóriában volt a helye.

Az atlanti hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, és 1995 óta folyamatosan a sokéves átlag (11 vihar) feletti a nevet kapott viharok száma. A legsúlyosabb évek 2003 és 2005 között voltak, amikor összesen 31 hurrikán pusztított; 2006-2007 azonban csendesebb évnek számított. Az USA területét egyedül a Humberto hurrikán érte el, Közép-Amerikában azonban három hurrikán (Dean, Felix és Noel) is több száz halottat hagyott maga mögött. A helyzetet nehezítette, hogy 2006-ban az El Niño, tavaly pedig a La Niña jelenség miatt nem volt pontos az előrejelzés – idén ezek már elvileg nem okoznak zavart a meteorológusok számításaiban.

A trópusi viharokat az abc sorrendjének megfelelő kezdőbetűkkel nevezik el, 2008-ban az első az Arthur lesz.