Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Keszeg sem akar szeméttelepet

2003.10.29. 15:06
Keszeg lakossága sem akar regionális hulladéklerakót a település határában - állította az Indexnek Gyenge Zsolt, a Másik Oldal Ökoszociális Mozgalom alapítója. A beruházás megvalósítását eddig már négy település utasította el. A keszegiek hetven százaléka petíciót írt polgármesterüknek azt kérve, álljon el a település vezetése a tervektől, s mellőzze a drága helyi népszavazást is.
Összesen 380 keszegi szavazópolgár tiltakozó aláírását nyújtották át kedden a helyi aktivisták Petrik Sándornénak, a Nógrád megyei kistelepülés polgármesterének - nyilatkozta az Indexnek Gyenge Zsolt. A Másik Oldal Ökoszociális Mozgalom alapítója szervezte több településen is tartott környezetvédelmi fórumokat, segítette a helyi lokálpatrióták lerakó elleni küzdelmét.

Gyenge elmondása szerint a helyi választók több mint hetven százaléka azzal a kéréssel fordult a falu első emberéhez, hogy a képviselőtestület álljon el a november 16-ra kiírt költséges népszavazás megtartásától és határozatban mondjon véglegesen nemet a falu határába tervezett másfélmillió köbméteres Pest és Nógrád megyei központi szeméttelepre.

Az óriás szeméttelep az EU előcsatlakozási alapja (ISPA) és a magyar kormány összesen hatmilliárd forintnyi támogatását élvező Észak-kelet Pest megyei Regionális Hulladékkezelési Projekt részeként, az ASA Hungária Kft. érdekeltségében valósulna meg. Ha december végéig nem sikerül helyet találni a lerakónak, Magyarország elesik az EU-támogatástól.

Korábban Püspökszilágy, Sződ, Kosd és Kartal is elutasította a szeméttelepet. Gyenge Zsolt szerint a keszegi tervet különösen elfogadhatatlanná teszi, hogy ökológiailag érzékeny, karsztos, a Nógrád Megyei Közgyűlés által természetvédelmi oltalom alá javasolt területen épülne meg a szeméttelep, közvetlenül az országos kéktúra útvonala mellett.