Ödön
1 °C
11 °C

Százezrek életébe kerül a klímaváltozás

2003.10.01. 16:30
Jelenleg minden évben mintegy 160 ezer ember életébe kerülnek a globális felmelegedés mellékhatásai. Ezek közé tartozik többek közt az újabb szélességi fokokat meghódító malária és a rossz termés miatti alultápláltság és éhezés. Kutatók egy csoportja szerint az áldozatok száma 2020-ra akár meg is duplázódhat.
Az ENSZ Világegészségügyi Szervezete (WHO) és a londoni trópusi betegségek intézete (LSHTM) által összeállított tanulmány szerint a legnagyobb veszélynek a fejlődő országokban élő gyermekek vannak kitéve.

"Becsléseink szerint a klímaváltozás évente 160 ezer halálesetért tehető felelőssé. A felmelegedés nyomán jelentkező járványok áldozatainak száma 2020-ig akár meg is duplázódhat" - jelentette ki a moszkvai klímakonferencián Andrew Haines, az LSHTM professzora.

Oda az ivóvíz

Mint elmondta, a most ismertetett becsléseik kialakításánál különböző tényezőket, például az orvosi ellátás javulását is figyelembe vették. A legtöbb áldozatra az afrikai, latin-amerikai és dél-kelet-ázsiai országokban kell számítani. Az alultápláltság, krónikus hasmenés és a megjelenő malária mellett áradások és szárazságok pusztítanak majd.

Haines szerint a hőmérséklet fokozatos emelkedése például a malária kórokozóját hordozó szúnyogok egyre szélesebb elterjedéséhez vezet. Egész régiók vízkészletét szennyezhetik el az áradások, miközben a mezőgazdasági kultúrák termése is megsemmisül.

Egyhe idő és hőhullám

"A fenti betegségek leginkább a fiatal korosztályokat veszélyeztetik, vagyis a klímaváltozás miatt bekövetkező járványok legtöbb áldozata fejlődő országban élő gyermekkorú lesz" - jelentette ki Haines.

Az enyhébb telek viszont azzal járhatnak, hogy az európai és észak-amerikai lakosság hosszabb átlagos életkorra számíthat, eltekintve persze a nyári hőhullámok jelentette kockázatoktól, amelyek az idén csak Franciaországban 15 ezer ember halálát okozták.

Észak nyerőben

Haines professzor elmondta, hogy a tanulmányuk rávilágít a klímaváltozás néhány várható előnyös hatására is. Így a hideg időjárás okozta korai halálozások száma csökkenhet, a hűvösebb éghajlatú területeken javulhatnak a terméseredmények, de ezeket a pozitív hatásokat messze meghaladják a járványok és természeti katasztrófák okozta károk.

A héten Oroszország ad otthont a nemzetközi klímaváltozási kongresszusnak. A világ minden tájáról érkezett kutatók azt vitatják meg, hogyan volna csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok, például a széndioxid gyárak és autók általi kibocsátása.

Putyin viccel

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konferenciát megnyitó beszédében hétfőn kifejtette: a felmelegedés az Oroszország és hasonló klímájú vidékek számára előnyöket is hozhat, hiszen "kevesebbet kell költeni szőrmebundára és más meleg holmira."

Putyin ugyanakkor elhatárolódott Oroszország korábbi felvetésétől, miszerint a kontinensnyi országnak gyorsan el kell fogadnia a kiotói jegyzőkönyvet, amely az orosz támogatás nélkül gyorsan súlyát vesztené.

940 fős hallgatósága előtt Putyin kifejtette, hogy országa közelebbről megvizsgálja a "kiotói kérdést." Döntést pedig csak ezt követően hoznak, jelentette ki az orosz elnök. Közelebbi határidőt erre nem adott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?