Lehel
17 °C
27 °C

Az lcd-tévék gyorsítják a klímaváltozást

2008.07.07. 11:30
A plazma- és lcd-tévék gyártásánál felhasznált gáz, a nitrogén-trifluorid, vagy NF3 komoly gyorsító tényező a globális felmelegedésben, derítették ki a University of California kutatói.

A New Scientist magazinban megjelent tanulmány szerint a légkörbe kerülő NF3 a szén-dioxidnál 17 ezerszer erősebb hatású az üvegházhatás kialakításában, és ezzel a felmelegedés elősegítésében.

Ma a világon eladott tévék fele plazma- vagy lcd-technológiával készül, a monitoroknál pedig még magasabb ez az arány. A gyártási folyamat során 2008-ban nagyjából 4000 tonna NF3 kerül a légkörbe, és ez a szám jövőre várhatóan megduplázódik. Az NF3 nem szerepel a kiotói egyezményben szabályozott környezetszennyező anyagok között, mivel annak aláírásakor, 1997-ben még egészen minimális mennyiséget használt belőle az ipar. Emiatt nem is igazán mérték eddig sem a kibocsátást, sem a légkörben a koncentrációját, így csak becslésekre hagyatkozhatnak a tudósok a következmények felmérésekor. A tanulmány szerzői szerint mindenesetre az NF3 jelentette probléma mellett eltörpül az óriási széntüzelésű erőművek légszennyezése.

A tudósok szerint gyorsan kellene lépni, először az eddig a levegőbe jutott NF3 felmérésével, majd az iparban a használatának szabályozásával, illetve kiváltásával.