Sára, Márió
2 °C
6 °C

Veszélyeztetett faj-e a jegesmedve?

2008.05.14. 16:30
Ahogy olvad az északi jégsapka, fogy a jegesmedvék élettere - ennek ellenére a számuk harminc éve nô. 15-én lejár a határidô, és dönteni kell, veszélyeztetett fajjá minôsítsék-e ôket.

Holnap lejár a bíróság által adott határidő, és a Bush-kormányzatnak döntenie kell: javasolja-e a jegesmedve veszélyeztetett fajjá nyilvánítását. Ha a válasz igen, a jegesmedve lesz az első faj, ami egyértelműen a globális éghajlatváltozás miatt kerül a listára. A vita és a döntés halogatása évek óta zajlik, eközben az amerikai kormány csak 2006 decembere óta 48 alkalommal adott el olajvállalatoknak fúrási jogot a jegesmedvék természetes élőhelyein, összesen 2,6 milliárd dollárért.

Jelenleg 24 ezerre becslik a szakértők a vadon élő jegesmedvék számát. Ez közel másfélszerese az 1974-es adatnak, ami főként a Kanadában és Alaszkában hozott helyi törvényeknek köszönhető, amelyek szigorúan szabályozzák a jegesmedvék vadászatát.

A globális felmelegedés, és az északi sarkvidék jégtakarójának olvadása (szakértők szerint húsz éven belül, de akár már jövőre is eltűnhet a sarki nyár legmelegebb hónapjaiban a teljes jégsapka) miatt a jegesmedvék természetes élettere folyamatosan zsugorodik. Egyes tanulmányok szerint ez 2050-re a jegesmedvék mennyiségét néhány ezerre csökkentené - más kutatók azt mondják, még a sarki jégtakaró elolvadása után is bőven marad élőhely a medvéknek, és száz év múlva is 17 ezerre becsülik a populáció várható létszámát.