Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Elolvad a jégtakaró az Északi-sarkon

2007.09.24. 12:09
Több mint egymillió négyzetkilométerrel kisebb a jégtakaró a sarki nyár végén, mint az eddig regisztrált negatív rekord. A jegesmedvéket nem tudjuk semmi jóval bíztatni.

Véget ért a nyár az északi sarkvidéken. A hőmérséklet drasztikusan csökken, és a jégtakaró nyáron felolvadt része újra szilárd jégpáncéllá válik, ahogyan minden évben. 1979 óta vizsgálják a tudósok műholdas felvételek alapján a Jeges-tenger jégtakaróját, és az idei nyári olvadás minden rekordot megdöntött - még az évszázadok óta keresett Északnyugati Átjáró is kiolvadt.

Az idei nyár végén a Föld északi jégsapkája 4,12 millió négyzetkilométeresre zsugorodott; az eddig mért legkisebb 5,31 millió volt a 2005-ös nyár végén. Tizenkét magyarországnyi területű jég tűnt el két év alatt. A jövő évi előrejelzések újabb csökkenést vetítenek előre, mivel az egyre nagyobb felületű víz egyre több hőt nyel el a napsugárzásból (ahelyett hogy jég formájában visszatükrözné), és így a melegedő légkörrel együtt két irányból olvasztja a jeget.

A német Polarstern jégtörő expedíciója azt is megmutatta, hogy a jégtakarónak nemcsak a felülete csökken, de a vastagsága is: a legutóbbi mérések szerint a sarkvidék középpontjában is csupán egyméteres a jég (hat éve még másfél méter volt).

Az Északnyugati Átjáró (forrás: National Snow and Ice Data Center)

A tudósok szerint az elmúlt hatezer évben sosem volt az északi jégsapka változása ilyen gyors, miközben az Antarktiszt az eltérő földrajzi és légköri adottságok miatt ez a jelenség teljes egészében elkerüli. Az amerikai National Snow and Ice Data Center kutatóinak becslése szerint, ha a trend folytatódik, 2030 körül eljöhet az első olyan nyár, amikor a teljes jégtakaró eltűnik. Ez egyben az északi sarkvidék állatvilágának halálos ítéletét is jelenti.  • Vennék
  • Hírek