Gerzson
-3 °C
2 °C

Osztrák környezetvédők vizsgálják Paksot

2003.04.18. 10:31
Az osztrák szakértők a Paksi Atomerőműben végzett mérések során nem találtak veszélyes sugárzást. Az erőmű és a környezete nem forgott veszélyben, a Magyar Hírlap információi szerint azonban egy darukezelő az éves maximális sugárdózis felének megfelelő sugárdózist kapott, feltehetően azért, mert nem a kellő védőruhát viselte.
Átlagos sugárzás mértek

Az ausztriai Global 2000 környezetvédő szervezet a Paksra vitt műszereivel csütörtökön 90-130 nanosievert értéket mért, amely megfelel az átlagos természetes sugárzásnak. Thorben Becker, a szervezet szakértője a Magyar Távirati Irodának elmondta: a Global 2000 nem rendelkezik az összehasonlításhoz szükséges adatokkal, és nem tartja kizártnak, hogy a mért "természetes sugárzás" a környéken máskor csekélyebb, ezért talajmintákat vesznek, amelyeket Bécsben fognak alaposabba megvizsgálni.

Tíz százalékos emelkedés

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese elmondta, hogy az előző napokhoz képest nincs eltérés a háttérsugárzásban. Egy héttel ezelőtt a természetes háttérsugárzásban tíz százalékos emelkedést mértek, de csupán rövid időre, mintegy két órára. Ezt a változást több mérőállomás is kimutatta, de az elmúlt egy hétben már semmiféle eltérést nem volt.

Ekkora ingadozás természetes

Aszódi Attila szerint a háttérsugárzásban mért változás a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavarral függ össze. A 10 százalékos háttérsugárzás emelkedés nagyon kismértékűnek számít, ekkora ingadozás a természetes háttérben is van időnként természeti okokra visszavezethetően. (Jelentősebb esőzés, havazás esetén is elő szokott fordulni 10-30 százalékos változás a háttérsugárzásban.)

A normális háttérsugárzás attól függően, hogy az ország mely részén mérik, óránként 80-100-120-150 nanosievert/óra, az átlagérték 100 nanosievert óránként. Az átlagértékhez képest volt 10 nanosievert/óra emelkedés. Aszódi elmondása szerint sugáregészségügyi következménye, jelentősége nincsen ennek az emelkedésnek.