Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hiányosságokat talált a nemzetközi vizsgálat Pakson

2003.06.25. 14:06
Nem felelt meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági szabványának a Paksi Atomerőmű Rt.-nél alkalmazott tisztítótartály konstrukciója, használata - állapította meg a nemzetközi intézmény Magyarországon tartózkodó szakértői csoportja. A hazai hatóság alulbecsülte a tisztítótartály biztonsági jelentőségét, így az előzetes vizsgálat kevésbé volt szigorú.
A csoport szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Ken Brockman, a NAÜ biztonsági részlegének vezetője elmondta: az engedélyezés során sem az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), sem az rt. nem tette fel azokat a kérdéseket, amelyeket egy ilyen, gyakorlatban még nem használt berendezésnél fel kellett volna tenni.

Nem voltak elég szigorúak

Rámutatott: az engedélyező hatóság, illetve az rt. nem kellő gondossággal hozta meg a döntéseket. Az OAH alulbecsülte a konstrukció biztonsági jelentőségét, így az előzetes vizsgálat, értékelés kevésbé volt szigorú, elvi engedélyt adtak ki a használatra.

"A tartályt üzemeltető alvállalkozó az rt. kellő felügyelete nélkül dolgozott, a résztvevő személyzet nem kapott megfelelő biztonsági kiképzést, hiányoztak a megfelelő szinten kidolgozott üzemeltetési és vészszabályzatok" - mondta Ken Brockman.

A csoport június 16-25. között tartózkodott Magyarországon. A független értékelésre a magyar kormány kérte fel a NAÜ-t. A munkacsoport a NAÜ saját szakértőiből, valamint osztrák, kanadai, finn, szlovák, brit és amerikai szakértőkből állt.

Elaludtak

Miroslav Lipar, a munkacsoport vezetője elmondta: az OAH, illetve a paksi vállalat túlságosan bízott a fűtőanyag-tisztító rendszer tervezésére, üzemeltetésére kiválasztott alvállalkozóban. A csoport szerint az éves leállási menetrend időkényszere és az előző sikeres tisztítási műveletekből adódó bizalom együttesen járult hozzá, hogy enyhébben értékelték az új rendszer terveit, üzemeltetését. "A tisztításhoz a reaktorból közvetlenül a leállás után kivett fűtőelemeket is felhasználtak" - mondta a szakértői csoport vezetője.

A sugárdózis rendben

A munkacsoport szakértői ugyanakkor megfelelőnek ítélték a dolgozók sugárterhelésének ellenőrzésére alkalmazott paksi szabályzatot. Nem találtak arra utaló jeleket, hogy az üzemzavar miatt Pakson túllépték volna a NAÜ-szabványban szereplő éves foglalkozási dóziskorlátot.

Miroslav Lipar elmondta: a csoport egyetértett az üzemzavar miatt a környezetbe jutó sugárterhelés magyarországi értékelésével. Ezek szerint a kibocsátás következtében a lakosságot ért dózisterhelés nem lépte túl a NAÜ szabványaiban meghatározott éves dóziskorlátot.

A szakértői csoport vezetője elmondta, hogy jelentésük tervezetét átadták az OAH-nak, majd azt a NAÜ-titkárság Bécsben még felülvizsgálja, egy hónapon belül pedig véglegesíti és átadja a magyar kormánynak. A NAÜ információi szerint a végleges jelentést a magyar kormány nyilvánosságra kívánja hozni.