Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újraindítanák a paksi kettes blokkot

2003.09.29. 15:19
A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. a Paksi Atomerőmű tulajdonosaként célszerűnek tartja az atomerőmű 2-es blokkjának üzembe helyezését addig, ameddig az üzemzavar elhárításának előkészületei folynak. Ehhez az Országos Atomenergia Hivatal engedélyére lesz szükség.
A 2-es blokk műszakilag és biztonsági szempontokból is üzemképes - mondta Pál László, az MVM Rt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A tisztítótartályban keletkezett üzemzavar a szakértők szerint nem befolyásolja a működést. Az MVM nemcsak tulajdonosként, hanem mint a paksi áram vásárlójaként is érdekelt abban, hogy a 2-es blokk mielőbb működjön - tette hozzá Pál László.

Mint már korábban írtuk, az atomerőműben a fűtőanyag-kötegek tisztítása során súlyos üzemzavar következett be április 10-11-én, mivel nem volt megfelelő a tisztítótartály hűtése. A túlmelegedett fűtőanyag-kazettákra hideg víz ömlött, amitől széttörtek a fűtőanyag-pasztillákat tartalmazó kazetták. Ezek azóta is a tartály alján fekve, folyamatos ellenőrzés mellett várnak kiemelésre és elszállításra. Az erőmű augusztusban az orosz TVEL céget bízta meg a kárelhárítással, melyet az engedélyeztetési eljárást követően nyolc hónap alatt végeznek el.

Súlyos veszteségek

Az atomerőmű júniusban ideiglenesen módosította az üzleti terveit, ennek ellenére még van esély arra, hogy november elsején beindítják a termelést. Ennek értelmében az erőmű kilencmilliárd forintos veszteséggel zárja az évet az eredetileg tervezett másfél milliárd forintos nyereség helyett.

A 2-es blokk újraindításához az Országos Atomenergia Hivatal engedélye szükséges. A hivatal az erőmű által benyújtott engedélykérelem alapján dönt az újraindíthatóságről, az engedélykérelmben az erőmű leírja, hogy milyen műszaki és biztonsági feltételek mellett tervezik az újraindítást, mondta el kérdésünkre Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának megbízott vezetője.

A döntésről a hivatal határozatban értesíti az erőművet, amelyben az is szerepel, hogy milyen feltételekkel engedélyezik az újraindítást. Ezt a döntést a kérelem benyújtását követő egy hónapon belül kell meghozni, ám az elbírálás határideje indokolt esetben meghosszabbítható, tudtuk meg a megbízott igazgatótól.