József, Bánk
-6 °C
0 °C

Putyin parancsba adta a jó időt

2003.05.23. 13:08
Az orosz elnök utasítására tíz repülőgép köröz majd jövő hétvégén Szentpétervár fölött, hogy elkergesse a fesztivállátogatók fölül az esőfelhőket.
Szentpétervár 300 éves fennállásának ünnepére több százezer látogatót várnak a jövő hét végén, a fesztiválra Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett hivatalos George W. Bush amerikai és Tony Blair brit elnök, valamint számos európai vezető is. Az orosz elnök ezért úgy rendelkezett, hogy repülőgépek gondoskodjanak a jó időről.

A szárazjég a titok

A repülőgépek esőfakasztó vegyülettel (szárazjéggel) oltják majd be a felhőket még a városon kívül. „A célunk az, hogy minden esőfelhőt kiürítsünk, mielőtt elérik a városhatárt” – mondta a Timesnak Vlagyimir Sztepanenko, a szentpétervári geofizikai obszervatórium vezető fizikusa.

A pilótákat meteorológusok irányítják a földről; amikor a gépek elérik a felhőket, szárazjeget tartalmazó kapszulákat lőnek beléjük. A kapszulák felrobbannak, a szétszóródó szárazjég kicsapja a párát, 10-15 perccel később pedig leesik az eső.

A művelethez körülbelül egy kilogramm szárazjég szükséges négyzetkilométerenként. Az eső várhatóan 50 kilométerre a várostól esik majd le, egyenesen az ott lakók nyakába. A viharfelhőktől azonban tartanak, ezeket ugyanis a repülők nem közelíthetik meg 11 kilométernél jobban, így nem is tudják beoltani őket.

Esőt is tudnak csinálni

Oroszországban, illetve a volt Szovjetunióban egyébként nagy hagyománya van az időjárás-befolyásolásnak, a terület kutatására még Sztálin adott utasítást az 1930-as években. Az elmúlt évtizedekben a szentpétervári obszervatóriumban a felhőoszlató módszereken kívül kifejlesztettek más technikákat is, így el tudják téríteni a jégverést a termés fölül, meg tudják állítani a lavinákat, el tudják oszlatni a repülőterekről a ködöt, sőt esőt is tudnak csinálni aszályos vidékeken.

Oroszország első magánkézben lévő időjárás-befolyásoló cége, az Atmoszfératechnológiai Ügynökség szintén részt vesz a műveletben. A vállalat azonban azt reméli, hogy esőre áll majd az idő jövő hétvégén. „Ha nincsenek esőfelhők, nincs fizetség” – magyarázta Viktor Petrov igazgatóhelyettes.