Mihály
2 °C
16 °C

A színek nevének ismerete agyféltekeváltást idéz elő

2008.11.20. 07:33
Amint megtanuljuk a színek nevét, felismerésük átkerül a jobb agyféltekéről a bal agyféltekére. Ez befolyásolhatja gondolkozásmódunkat is.

Ha a színek nevét megtanuljuk, akkor a színek percepciójáért felelős terület az agyban átkerül a másik agyféltekébe - állapították meg amerikai kutatók.

Összekapcsolják

A gyerekek színfelismerő központja a jobb agyféltekében található, ám a felnőttek már mindannyian agyuk baloldali felét dolgoztatják helyette. A kutatás szerint a fordulat a kisgyermekkorban alakul ki, amikor a kicsik megtanulják a színeket az elnevezésükkel összekapcsolni - áll az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányban.

"Úgy tűnik, hogy amikor az agy olyan kategóriákkal rendelkezik, mint például a színeké, akkor valamiféleképpen irányt is szabnak neki azok a kategóriák" - mondta Paul Kay, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem lingvisztikai tanszékének munkatársa az AP hírügynökségnek adott telefoninterjújában.

Hozzátette, hogy a kutatók hasonló jelenséget tapasztaltak a kutyák és macskák körvonalainak felismerésekor is: amikor a gyermek már ismeri az állat nevét, a körvonalat már a bal agyféltekéjük ismeri fel.

Másként gondolkozunk

"Fontos tudnunk ezt, mivel ez része a tudomány és a filozófia létezése óta fennálló vitának arról, hogy a nyelv, amelyet beszélünk, miként befolyásolja a világlátásunkat" - mondta a szakember. Sőt, a tudósok továbbra is vitatkoznak a "nature vs. nurture" (veleszületett vagy tanult jellemzők) klasszikus párhuzamos fontosságáról.

A kutatók a csecsemőket attól a pillanattól vizsgálták, amikor a kicsik szemüket a színes tárgyak irányába tudták fordítani, hogy megállapítsák, melyik agyféltekéjük dolgozza fel az információt.