Auguszta
-4 °C
2 °C

Tiltakoznak a trafalgari szélerőmű ellen

2003.06.11. 12:33
A Trafalgar-foknál építendő széltelepen 500 turbinát terveznek felállítani a sekély vízbe, amelyek 750 ezer háztartásnak szolgáltatnának áramot - írja a BBC. Nelson admirális tisztelői viszont nem tartják igazán jó ötletnek a tervet és tiltakoznak az ellen, hogy úgymond megszentségtelenítsék a történelem egyik leghíresebb tengeri ütközetének helyszínét.
Bill White, az ütközet emlékére létrehozott 1805 Klub titkára a BBC-nek úgy fogalmazott: " Mi azért aggódunk, mert 2005, a csata kétszázadik évfordulója, a megbékélés alkalma lehetne az egykori szembenálló felek között". White szerint a hatalmas brit diadallal végződő csata óriási hatással volt az utána következő történelmi időszakokra.

Tömegsír

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Trafalgarnál 450 angol tengerész halt meg, a francia-spanyol veszteségek pedig ehhez képest is óriásiak voltak, elérték az ötezret. Sok áldozat maradványai most is az elsüllyedt hajókban vannak - mondta White.

Bill White nem akarja teljesen leállítani ugyan a szélerőmű-programot, de biztos akar lenni abban, hogy megfelelő módon valósul meg: "Ha személyesen meg is tehetném, akkor sem akarnám leállítani azt, ami történik, csak épp nagyon aggódom amiatt, hogy ezeket a megfontolásokat nem vették figyelembe. Ez az, ami igazán számít" - mondta az 1805 Klub vezetője.

Régészeti tervek

A szélerőmű megépítésével a területen folytatandó régészeti kutatások is veszélybe kerülhetnek. A régészek több spanyol és francia hajó kiemelését tervezik, melyek az ütközetben süllyedtek el, vagy a csatát követő viharban futottak zátonyra.