Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Nem javasolja a Balaton vízpótlását a BME tanulmánya

2003.10.01. 16:47
Nem javasolja a Balaton vízpótlását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízi közmű és környezetmérnöki tanszéke. A tanszék a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megrendelésére készített kétkötetes, négyszáz oldalas tanulmányt a vízpótlás kérdéséről.
A tanulmányról Persányi Miklós miniszter megbízása alapján a Magyar Tudományos Akadémia is véleményt mond. Somlyódy László akadémikus, tanszékvezető tanár, kutatásvezető a kötet szerdai bemutatóján elmondta, hogy a vizsgálatnál figyelembe vették az Európai Unió vízkeret irányelvét, az éghajlat-változást és az elővigyázatosság elvét is.

Új élővilág alakult ki

h i r d e t é s
Az akadémikus elmondta: a tanulmányban kitértek arra is, mikor lenne indokolt a vízpótlás. Például abban az esetben, ha a tó ökológiai állapota kedvezőtlen irányba mozdulna, vagy tartósan alacsonyan maradna a vízszint. Egy esetleges vízpótlás során sem szabadna a tó ökológiai állapotát kockáztatni.

A Balaton Fejlesztési Tanács felkérésére a VITUKI is végzett vizsgálatot a témában, amelyet figyelembe vettek a tanulmány elkészítésekor. Szerintük a Rábából történő vízpótlás hatása negatív lenne több szempontból is. Somlyódy László szerint a tó ökológiai állapota jó, a parti zónában új élővilág alakult ki.

Lehet, hogy túl mély lesz

Az akadémikus statisztikai elemzésekre hivatkozva úgy vélekedett, 50 százalékos a valószínűsége, hogy a tó évente 20 centiméterrel feltöltődik és nagy a valószínűsége annak, hogy két éven belül akár a nagy víz lehet a probléma. Mint mondta, javasolják "szükségállapot" esetén "az ideális vízpótlást". Szerintük a Dunántúli-középhegységben lévő kvarcvízkészlet kémiailag megfelelne egy esetleges vízpótláshoz.

A tanulmány 15 millió forintba került. Az Akadémia külön bizottságot kér fel a tanulmány véleményezésére, mely három héten belül véleményt mond.