Olcsóbbak az államnak a kövérek és a dohányosok, mint az egészségesek

2008.02.06. 13:50
Az elhízás megelőzése és a dohányzásról való leszoktatás életeket menthet, ám nem jelent megtakarítást a társadalom számára - állítják tanulmányukban holland kutatók.

Többe kerül az államnak az egészséges, hosszú életű emberekről való gondoskodás - erre a megállapításra jutott az a kutatócsoport, melyet Pieter van Baal közgazdász, a holland nemzeti közegészségügyi intézet munkatársa vezetett.

Van Baal és munkatársai egy teljes élet egészségügyi költségeit modellezték három, egyenként ezerfős csoporttal: egészségesen élők (sovány nemdohányzók), elhízott emberek és dohányosok. A felhasznált adatokat a 2003-as hollandiai statisztikákra alapozták. Azt találták, hogy 20 és 56 éves kor között a kövér emberekre fordított egészségügyi kiadások voltak a legmagasabbak. Mivel azonban az elhízottak és a dohányosok is átlagosan korábban haltak meg, mint az egészséges csoport tagjai, hosszú távon az előbbiek kezelése olcsóbb.

Az egészségesek csoportjába tartozók átlagosan 84 évig éltek, a dohányzók 77 évig, az elhízottak pedig 80 évig. A szív- és érrendszeri betegségek a dohányzók és az elhízottak körében gyakoribbak voltak, a rákos esetek számában nem találtak eltérést a három csoport között, kivéve a tüdőrákot.

A kövérek között volt a legtöbb cukorbeteg, viszont az egészséges életmódúak közt fordult elő a legtöbb agyi érkatasztrófa. A sovány, egészséges életmódúak végül összesen 417 ezer dollárba (74 millió forint) kerülnek az állami egészségügynek Hollandiában 20 éves koruktól halálukig, az elhízottak 371 ezer dollárba (66 millió forint), míg a dohányosok 326 ezer dollárba (58 millió forint). A kutatás eredménye ellentmond annak a közkeletű nézetnek, miszerint az egészségtelen életmódot folytató, elhízott, dohányos emberek többe kerülnek a társadalomnak. Az elhízás és a dohányzás elleni küzdelem érvei közül a vizsgálat adatai szerint a pénzügyi megfontolásokat érdemes kivenni.

Az életminőség változása, ami egészségesebb életmóddal járna, nehezebben mérhető és számszerűsíthető. Maga van Baal is könyvelői gyakorlatként jellemezte tanulmányukat. "A tüdőrák olcsó betegség, mert rövid a túlélési ideje, - tette hozzá van Baal - ám ha valaki elég idős kort ér meg ahhoz, hogy sokáig éljen Alzheimer-kórral, az többe kerül."  • Tippek
  • Bankszámla