Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Könnyezve táplálkoznak a krokodilok

2007.10.09. 07:58
Egy amerikai zoológus azt próbálja meg kideríteni, hogy miért zokognak a krokodilok evés közben. Eddig csak azt sikerült kizárnia, amit mindenki sejtett: biztosan nem érzelmeivel küzd az állat.

Hulló könnyek között falják fel áldozataikat a krokodilok, de nem a préda miatt zokognak - mutatta ki egy amerikai zoológus. Ken Vliet, a Floridai Egyetem kutatója négy fogságban élő kajmán és három alligátor viselkedését tanulmányozta. Mindkét faj a krokodil közeli rokona és a hét állat közül öt hevesen könnyezett evés közben.

Emberi vonatkozások

Vliet az úgynevezett krokodilkönny-szindróma állattani alapjaira volt kíváncsi. A részleges arcbénulással járó ritka idegrendszeri betegség során összenőnek a könny-, illetve a nyálmirigyeket ellátó idegrostok, így aztán a nyáltermelődést kiváltó helyzetekben - például evés közben - a betegnek elered a könnye.

A kutatót az évszázadok óta számos nyelvben használt "krokodilkönnyeket hullat" kifejezés biológiai háttere is érdekelte. Számos forrást felkutatott, az 1400-ban kiadott Sir John Mandeville utazása című kötetben például azt olvasta, hogy egy bizonyos országban, ahol sok a krokodil, "ezek a nagy kígyók megölik az embereket és sírva felfalják őket."

Vliet azért választott kajmánokat és alligátorokat kutatási alanynak, mert a fogságban megtanulták, hogy a parton egyenek, míg a krokodilokat erre nem lehetett rászoktatni, a vízben lapulva zabáló hüllők szemét nem lehetett volna megfigyelni.

Egyelőre bizonytalan, hogy pontosan miféle élettani folyamat áll a könnyezés hátterében. Táplálkozás közben az állatok állandóan fújtatnak és sziszegnek, és meglehet, hogy emiatt levegő jut a könnycsatornába, ami csak könnyek között tud távozni onnan - írja a kutató a BioScience című folyóiratban megjelent cikkében.

Az már most is biztos, hogy nem valamilyen állatlélektani jelenség okozza a zokogást. "Tapasztalataim szerint amikor egy ilyen hüllő a szájába vesz valamit, akkor teketóriázás nélkül fel is falja" - mondta Ken Vliet.