Kutyákra is hat a ragadós ásítás

2008.08.06. 17:35
A kutyákra is átragad az emberi ásítás, ebből arra következtethetünk, hogy született képességük van az empátiára, állítja egy brit etológuscsoport.

Noha az ásítás az állatok széles körére jellemző, mindeddig a tudósok úgy tudták, hogy a "ragadós ásítás" képességével csak két magasrendű főemlős rendelkezik, a csimpánz és az ember. A Biology Letters című folyóiratban megjelentetett tanulmány szerint a londoni Birkbeck College etológusai bebizonyították, az ember legjobb barátja is képes arra, hogy "megfertőződjön" az ásítással.

Az általuk vizsgált 29 kutya 72 százalékára ragadt át az emberi ásítás, ami a kutatók szerint abból fakad, hogy az ebek teljes mértékben szocializálódtak az emberi viselkedés kiismerésére, így az etológusok szerint "ez valószínűleg empátiás képességükkel függhet össze".

Kutya ez is, bár nem ásít (fotó: Cukiság.blog.hu)

Atsushi Senju, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy számukra ismeretlen ásítozó emberek jelenlétében a kutyák öt perc alatt átlagosan 1.9-szer ásítottak, a nem ásítozó kontrollcsoportban ugyanannyi idő alatt egyszer sem. "Az ásító emberek mélyen a kutyák szemébe néztek, vagyis vizuálisan és hanggal is stimuláltuk őket az ásításra. Egy második próbánál az emberek nyitogatták a szájukat ásítás nélkül, erre viszont a kutyák egyáltalán nem reagáltak. A kutyáknak speciális képességük van az emberi kommunikáció olvasására " - fogalmazott.  • Biztosítás