Donát
-4 °C
2 °C

Forradalom a számítógépek világában

2006.05.11. 16:49
A kvantumszámítógépek elmélete már évek óta létezik, de egyelőre igen kezdetlegesek az erre épülő hardverek. Most tizenkét kubit a rekord.

A kvantumszámítógépek nem bitekkel, hanem úgynevezett qubitekkel dolgoznak, amelyek nemcsak a kettes számrendszer két állapota szerint - igen, nem - működnek, hanem nagyon sokféle állapot szerint. Az atomok és az elemi részecskék tulajdonságaival rendelkező qubitből viszonylag kevés is elegendő ahhoz, hogy bonyolult számításokat is el lehessen végezni.

Magát a gépet egyelőre igen kezdetleges, eddig a rekord egy nyolc qubites rendszer volt, most a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósainak és a kanadai Quantum Computing Intézetnek azonban sikerült megépítenie az első 12 qubites, vagyis világrekorder kvantumkomputert. Az információk tárolására és feldolgozására az atommagok mágneses állapotát használták, és a mágnes mezőben tárolt atomok számítási feladatok elvégzésére is rávehetők. Raymond Laflamme professzor, a kanadai intézet igazgatója mérföldkőnek nevezte az új komputert, írja a Physical Review Letters című szakfolyóirat cikke.

Az új számítógép-nemzedék forradalmasíthatja az elektronikus adatfeldolgozást. A mai gépekben szilíciumtranzisztorok milliói dolgoznak, feladatukat a kvantumkomputerben atomok vehetik át, a mikroprocesszort pedig folyadék helyettesítené. A kvantumkomputer egymilliárdszor gyorsabban működik, mint egy Pentium-III-processzor: az internet teljes adatmennyiségét a másodperc tört része alatt át tudná vizsgálni. Gyorsasága miatt semmilyen titkosító kód sem lenne biztonságban. Működési elveit a tudósok leginkább az emberi agy működéséhez hasonlítják. A jelek szerint már csak némi idő kérdése, és a komputerek világában újabb forradalom következik be.