Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az akciójátékok javítják a látást

2007.02.08. 11:18
A jó szem titka a rendszeres szórakozás akciójátékokkal – állítják a New York állambeli Rochesteri Egyetem kutatói. A tudósok szerint a Quake látásbetegséget is gyógyíthat.

Az egyetem agytudományokkal foglalkozó professzora, Daphne Bavelier egy végzős hallgató, Shawn Green segítségével végezte el a meglepő eredményre vezető kísérletet. A kutatók olyan diákokat vizsgáltak, akik az előző évben nem, vagy alig játszottak videojátékokkal. "Az volt a kísérlet legnehezebb része, hogy ilyen hallgatókat találjunk" – nyilatkozta Green a New Scientistnek. "A kollégiumokban szinte mindenki rendszeresen játszik."

Jó szem kell hozzá

Agytorna shotgunnal

Bavelier és társa a vizsgált alanyokat két csoportra osztotta: az egyik csapatnak az Unreal Tournament nevű akciójátékkal kellett napi néhány órát játszania, a másiknak a jóval kevesebb vizuális figyelmet igénylő Tetrisszel. A két csoporttal a kísérlet előtt és 30 játékórányi idő után is elvégezték ugyanazt a tesztet: a diákoknak egy T betű pozícióját kellett megtalálniuk több szimbólum között.

A tetrisező csoport teszteredményei nem változtak, a lövöldözős játékkal gyakorló diákok azonban 20 százalékkal jobban teljesítették a tesztet, mint a játék előtt. "Az akciójátékok az ember vizuális érzékelő rendszerének határait feszegetik, és az agy ehhez alkalmazkodik" – magyarázza Bavelier a felfedezést. "Javul a térérzékelés, és ez az előny aztán a mindennapi életben is hasznos lehet."

Unreal Tournament, a látásjavító

Napi 3x1 óra Quake, étkezés előtt

képünk illusztráció

A professzor szerint az Unreal- és a Quake-sorozathoz hasonló akciójátékok (a játékos szlengben: first person shooterek) bizonyos látásbetegségeket is gyógyíthatnak. Ezek közé tartozik a gyerekkorban jelentkező, "lusta szemnek" is nevezett amblyopia. E betegség jellemzője, hogy az egyik, jobban látó szem elnyomja a másikat, és az agynak a gyengébb szemet kezelő része sem fejlődik rendesen. Bavelier úgy véli, hogy az akciójátékok – különösen fiatal korban – segíthetnek ezen.

Az Index sasszemei
Szerkesztőségünkben több ellenpéldát is találtunk a fentiekre. Lapunk Quake-addiktjainak többsége látásromlásról számolt be. A Velvet főszerkesztőjének csak akkor kellett -1 dioptriás szemüveget hordania, amikor rendszeres játékos volt, és a techrovat munkatársának is körülbelül 1 dioptriával gyengült a szeme egy hasonló időszakban. Csak arra tudunk gondolni, hogy egyikük sem játszott eleget. Dudás kolléga példája ugyanakkor azt mutatja, hogy a jóból is megárthat a sok: "_ a játék a térlátást talán valamennyire segíti, de az nekem amúgy is elég jó. Okozott viszont hallucinációt is, és ezáltal kis híján balesetet. Átjátszott éjszakák után a Zuglóból a Thököly úton át munkába vezető úton a Cházár András utcai templom tornyában rendszeresen snipereket véltem felfedezni, és egy picit félrerántottam a kormányt."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!