Gusztáv
3 °C
7 °C

A Földnek 50 éve van hátra

2002.07.08. 14:47
A WWF természetvédő szervezet Living Planet címet viselő jelentése szerint az emberiség vagy megfékezi pazarló életmódját, vagy a tudósokra hárul a felelősség, hogy kidolgozzák az emberi élet más bolygón való folytatásának lehetőségeit. Mivel ez utóbbinak igen kevés az esélye, az egyetlen túlélési lehetőség a fogyasztás azonnali csökkentése.
A jelentés szerint bolygónk tartalékai és a használható szabad terület vészesen fogynak. A modern civilizáció annyira tönkretette a Földet, hogy neki kell látni a világűr gyarmatosításának, írja a World Wildlife Fund (WWF) természetvédő szervezet jelentése, mely szerint az emberiségnek 50 éven belül két bolygót kell gyarmatosítania, ha a jelenlegi szinten folytatódik a természetes erőforrások kiaknázása.

Kimerülnek az erőforrások

A kedden megjelenő jelentés arra figyelmeztet, hogy az emberi faj olyan mértékben fosztja ki a bolygóját, hogy annak életet fenntartó kapacitása kimerül. A nyugati társadalmak elítélendően magas fogyasztási szintje hozzájárul ahhoz, hogy 2050-ig újabb, Föld méretű bolygók meghódítására lesz szükség, hiszen kimerülnek a jelenlegi erőforrásaink.

A világ minden tájáról származó tudományos adattömegen alapuló jelentés kitér arra is, hogy az elmúlt három évtizedben a természetes élővilág harmadát tette tönkre az emberiség, idézi az anyagot az Observer.

Űrturisták

Az űrbeli terjeszkedés szükségességének felvetésével a WWF jelentése szokatlan szemszögből világítja meg a földi életet fenyegető problémákat. A környezetvédők szerint gyorsan és jelentősen csökkenteni kell a fogyasztási szintet, különben a bolygó nem fogja tudni eltartani a növekvő emberi populációt.

Szakértők szerint a tengerekből eltűnnek a halak, a széndioxid-kibocsátást megkötő erdők teljesen tönkremennek, az ivóvízforrások pedig elszennyeződnek és megfogyatkoznak.

Csökkenteni kell a fogyasztást

A Living Planet jelentés elkerülhetetlen válaszútra figyelmeztet, miszerint az emberiség vagy megfékezi pazarló stílusú életmódját, vagy a tudósokra hárul a felelősség, hogy kidolgozzák az emberi élet más bolygón való folytatásának lehetőségeit. Mivel ez utóbbinak igen kevés az esélye, az egyetlen lehetőség a fogyasztás azonnali csökkentése.

A földi óceánok szisztematikus kizsákmányolása oda vezetett, hogy az északatlanti térségben fogott tőkehal mennyisége az 1970-es 264 ezer tonnáról 1995-ben 60 ezer tonna alá zuhant.

Eltűnő sokszínűség

A WWF jelentése kiemeli a földi ökoszisztéma 1970 és 2002 között bekövetkezett jelentős visszaesését, beleértve az erdőtakaró területének 12 százalékos csökkenését. Ugyanezen időszak alatt egyharmadával megcsappant az óceánok, és 55 százalékkal az édesvizek élővilágának sokszínűsége.

A Living Planet jelentés egy indexet használ annak illusztrálására, milyen mértékben mentek tönkre a Föld erdői, illetve a tengeri és édesvízi ökoszisztémák. 1970-et 100 pontos bázisévnek használva az index egyetlen generáció élete alatt kereken 65-re zuhant.

A veszély pedig nemcsak az emberiséget fenyegeti. 350 fajta emlős, madár, hüllő és halfaj adatait elemezve a kutatók arra jutottak, hogy sok állatfaj populációja a felénél is többel visszaesett.

A jelentés összeállításában segédkező Martin Jenkins, a Cambridge-i World Conservation Monitoring Centre tanácsadója szerint "a helyzet a jelek szerint minden korábbinál gyorsabban romlik. Soha korábban nem volt ilyen megsemmisítő befolyása egyetlen élőlénynek sem. Az emberiség felderítetlen területre lépett."

Elfogytak az orrszarvúk, tigrisek

A kutatóközpont adataiból kitűnik, hogy a fekete orrszarvúból az 1970-es 65 ezerből mostanra alig 3100 példány maradt. Az afrikai elefántok száma az 1980-as kereken 1,2 millióról alig félmillióra esett vissza, míg az elmúlt évszázadban a tigrisek 95 százaléka eltűnt.

Fogy a veréb

Nagy-Britannia énekesmadár-populációja szintén drasztikusan visszaesett. A sordély (Emberiza calandra) lélekszáma 1970 és 2000 között 92 százalékkal visszaesett, mialatt a mezei verebek (Passer montanus) 90 százaléka és a szürke légykapó (Muscicapa striata) 70 százaléka szintén eltűnt. A szakértők szerint nehéz meghatározni, hány faj tűnt el örökre, mert csak az ötven év óta nem megfigyelt állatfajokat lehet kihaltnak nyilvánítani.

A figyelem most az évtized legfontosabb környezetvédelmi tanácskozására, az augusztus végi johannesburgi Earth Summitra irányul. A megbeszélésekre árnyékot vet, hogy egyes vélemények szerint nem tudnak majd megállapodást kidolgozni, és George W. Bush amerikai elnök is kihagyja az eseményen való megjelenést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!