Jolán
2 °C
4 °C

Lenyomja az embert az intelligens papagáj

2008.03.28. 07:39
Miközben a tudósok azon vitatkoznak, hogy létezik-e állati intelligencia, egy tokiói papagáj gyakorlott mozdulatokkal alázza meg az embereket, ha előkerül egy ördöglakat.

Egy papagájjal kelnek versenyre az emberek, és saját intelligenciájukban kezdenek kételkedni: Ten, a tokiói Botanikus Kert arapapagája naponta tucatszor is bizonyítja, hogy egy ördöglakat kibogozásához neki fél perc elég, míg a legtöbb embernek egy óra kell hozzá.

A látogatók közül naponta legalább tízen kelnek versenyre Tennel, akad, aki többször is próbálkozik, de az állat legyőzhetetlennek tűnik. A kert többi papagája sem tud lépést tartani Tennel, ugyanis legtöbbjük semmiféle érdeklődést nem mutat a játék iránt.

Persze Ten már nagy gyakorlatra tett szert a két összebogozott láncból álló ördöglakat megoldásában, míg a vele versengő emberek többsége nyilván első ízben próbálkozik meg vele.

A hosszú farkú arapapagájra ráadásul nyilván ösztönzően hat, hogy tudományával magára vonja az emberek figyelmét, amelyből a fogságban élő papagájok nagyon sokat igényelnek.

Az állatok intelligenciájának meglétéről, illetve hiányáról sok-sok éve vitatkoznak a tudósok, és azok, akik szerint állatoknak is van bizonyos - persze az emberéhez nem hasonlítható - intelligenciája, főleg éppen a papagájokkal, delfinekkel és főemlősökkel folytatott kísérleteikből merítik érveiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?