Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Lenyomja az embert az intelligens papagáj

2008.03.28. 07:39
Miközben a tudósok azon vitatkoznak, hogy létezik-e állati intelligencia, egy tokiói papagáj gyakorlott mozdulatokkal alázza meg az embereket, ha előkerül egy ördöglakat.

Egy papagájjal kelnek versenyre az emberek, és saját intelligenciájukban kezdenek kételkedni: Ten, a tokiói Botanikus Kert arapapagája naponta tucatszor is bizonyítja, hogy egy ördöglakat kibogozásához neki fél perc elég, míg a legtöbb embernek egy óra kell hozzá.

A látogatók közül naponta legalább tízen kelnek versenyre Tennel, akad, aki többször is próbálkozik, de az állat legyőzhetetlennek tűnik. A kert többi papagája sem tud lépést tartani Tennel, ugyanis legtöbbjük semmiféle érdeklődést nem mutat a játék iránt.

Persze Ten már nagy gyakorlatra tett szert a két összebogozott láncból álló ördöglakat megoldásában, míg a vele versengő emberek többsége nyilván első ízben próbálkozik meg vele.

A hosszú farkú arapapagájra ráadásul nyilván ösztönzően hat, hogy tudományával magára vonja az emberek figyelmét, amelyből a fogságban élő papagájok nagyon sokat igényelnek.

Az állatok intelligenciájának meglétéről, illetve hiányáról sok-sok éve vitatkoznak a tudósok, és azok, akik szerint állatoknak is van bizonyos - persze az emberéhez nem hasonlítható - intelligenciája, főleg éppen a papagájokkal, delfinekkel és főemlősökkel folytatott kísérleteikből merítik érveiket.