Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Éljünk elég sokáig, hogy örökké élhessünk

2005.01.18. 11:15
Hogyan lassítsuk le az öregedési folyamatot, miként győzedelmeskedjünk halálos betegségek felett ahhoz, hogy megérjük az életünket nemcsak drasztikusan meghosszabbító, de teljesebbé is tevő technológiák mindennapos alkalmazásait?

Kérdéseinket a halhatatlanság két avatott szakértője, a beszédszintézis-fejlesztésekben és meghökkentő jövőprognózisokban jeleskedő feltaláló, Ray Kurzweil és a hosszú élet titkát tudományos módszerekkel kutató denveri orvos (egyben Kurzweil háziorvosa), Terry Grossman közös könyve, a Fantasztikus utazás válaszolja meg. A szerzők napjaink és közeljövőnk egyik fontos trendjére, biológia, számítástudományok és nanotechnológia konvergenciájára hivatkoznak.

Biológián innen, biológián túl

Központi gondolatuk a XXI. században minden korábbinál tízszer gyorsabb fejlődési ütem, a nem lineáris, hanem exponenciális növekedés. Ezzel a tempóval nagyon gyorsan kivitelezzük a biotechnológiai forradalmat, hamarosan valóra válik a mesterségesintelligencia-kutatók régi álma, s ajtónkban kopogtat a tökéletes gépi értelem, miközben - túl a biológián - okos nanobotok toldozzák-foldozzák elhaló sejtjeinket. Már csak húsz évet kell várnunk - jósolja (huszonöt éve) a manapság napi kétszázötven gyógyszert, vitamintablettát, stb. elfogyasztó Kurzweil.

Elismerik, hogy korai szakaszban járunk, viszont biológiánkat már az információfeldolgozás szintjén is kezdjük megérteni. Például a kísérleti stádiumban lévő RNS-interferenciával blokkolható kártékony géneket. Kurzweil egy állatkísérletre is hivatkozik, melyben vérsejt-méretű eszközt tesztelnek egereken. A gyógyszer-gyártók szintén reagálnak a kihívásokra: nagyon pontos meghatározott célokra tervezett új termékeiknek a régieknél kevesebb, vagy egyáltalán nincs káros mellékhatása.

A Chicagói Egyetem Gerontológia Központjában kutató Jay Olshanskyval egyetértve, támadják a halált és az öregedést okozó gének elméletét. Nincsenek ilyenek. Bizonyos gének ugyan befolyásolják az élettartamot, viszont nem az a rendeltetésük, hogy korosodjunk, majd meghaljunk. "Nincs se öregedési, se halálozási folyamat, hanem különböző, eltérő ütemben kibontakozó folyamatok" - hangsúlyozzák.

Három híd vezet a halhatatlanságig

Az élettartam radikális meghosszabbítását három (hídként felfogott) lépésben vázolják fel. A jelenre vonatkozó elsőben a lehető legagresszívebben kell alkalmaznunk napjaink tudományát. Például igyunk meg napi nyolc-kilenc pohár vizet. Sok újat nem tesznek hozzá: a megelőzés a lényeg - hajtogatják. Testünket és agyunkat optimális állapotban tartva készüljünk a biotechnológia vívmányaira. Precízen kialakított étrenddel, okos gyógyszerek sokaságával önmagunk doktoraivá válhatunk.

A második híd a biotechnológia. A genom az alap. A tíz éven belüli géntechnológiával nemcsak a gének kontrollja, csecsemők "tervezése", hanem a (szerzőket soraiban tudó) baby boom generáció genetikai átalakítása is kivitelezhető lesz. Minél komolyabb az őssejt-kutatás, annál többet tudunk meg a gének viselkedéséről. A terápiás klónozással létrehozott, szervezetünkbe sebészi beavatkozás nélkül eljuttatott - "újraprogramozott" - sejt-, szövet- és szervtenyészetek szintén segítenek. És nemcsak segítenek, hanem fiatalítanak is. Különösen akkor, ha molekuláris szinten hatékony (és szigorúan mellékhatás-mentes) gyógyszereket gyártunk hozzájuk.

A harmadik híd a nanotechnológia széleskörű alkalmazása. Túllépünk a biológiai határokon. Sejtgyógyító nanobotok, újratervezett testek ("újraprogramozott önmagunk"), segítőkész mesterséges intelligenciák népesítik be Kurzweil és Grossman szép új világát.

Két fontos szemléletbeli változásról feledkeztek meg: nagyléptékű nanotech helyett szűkített, de kivitelezhetőbb alkalmazásokon, tényleges mesterséges intelligencia helyett szakterületi fejlesztéseken a hangsúly manapság. Meghökkentő, hagyományosnak aligha nevezhető, időnként elrugaszkodott gondolatok, sci-fi és tudomány találkozása. De ne ítéljünk gyorsan, s próbáljunk ki néhányat a könyvben leírt eljárásokból!