Judit
2 °C
7 °C

Őskori Rómeóra és Júliára találtak Verona mellett

2007.02.09. 11:04
Olasz régészek egy ölelkező fiatal pár őskori maradványait találták Mantuánál, alig 40 kilométerre Veronától. Shakespeare egyik leghíresebb drámája, a Rómeó és Júlia színhelyének közelsége meglódította a kutatók fantáziáját.

A gyengéd ölelésben összefonódó csontvázakra egy gyár építkezésén bukkantak az archeológusok. A kőkorszak utolsó időszakából, a neolitikumból származó lelet korát 5000 és 6000 év közé teszik a tudósok, bővebbet a későbbi vizsgálatok során tudnak majd mondani.

"Ó Gronk, mért vagy te Gronk?"

Az eltemetett ősfiú és őslány pontos kora sem ismert még, de minden bizonnyal fiatalokról van szó, mert a fogazatuk szinte teljesen ép. "Tudomásom szerint egyedülálló a lelet" – nyilatkozta az Associated Pressnek az ásatást vezető Elena Menotti. "A neolitikumból nem ismert még dupla temetkezési hely, különösen nem olyan, ahol a halottak ölelkeznek." A csontvázak mellett kovaszerszámokat, nyílhegyeket és egy kést is találtak.

Luca Bondioli, a római őskortani és néprajzi múzeum régésze szerint valóban ritka az efféle lelet, bár találtak már olyan sírhelyet, ahol az elhantoltak egymás kezét fogták. "Inkább érzelmi, mint tudományos értéke van a felfedezésnek" – kommentálta a hírt Bondioli. "Rávilágít viszont arra, hogy az emberek viszonya a halálhoz és egymáshoz nem változott sokat azóta. A neolitikumban alakultak jelenkori társadalmunk gyökerei, többek között néhány vallási szokásunk."

A szakember szerint igen valószínű, hogy az őskori fiatalok együtt haltak meg valamilyen hirtelen és tragikus eseményben, a Rómeó és Júlia-sztori azonban csak egy lehetőség a sok közül. A leleten végzett DNS-vizsgálatok azt is kideríthetik, hogy a fiú és a lány testvérek voltak, korántsem biztos tehát, hogy a régészek ásói az emberiség legrégebbi elátkozott szerelmének emlékeit fordították ki a földből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?