Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Őskori Rómeóra és Júliára találtak Verona mellett

2007.02.09. 11:04
Olasz régészek egy ölelkező fiatal pár őskori maradványait találták Mantuánál, alig 40 kilométerre Veronától. Shakespeare egyik leghíresebb drámája, a Rómeó és Júlia színhelyének közelsége meglódította a kutatók fantáziáját.

A gyengéd ölelésben összefonódó csontvázakra egy gyár építkezésén bukkantak az archeológusok. A kőkorszak utolsó időszakából, a neolitikumból származó lelet korát 5000 és 6000 év közé teszik a tudósok, bővebbet a későbbi vizsgálatok során tudnak majd mondani.

"Ó Gronk, mért vagy te Gronk?"

Az eltemetett ősfiú és őslány pontos kora sem ismert még, de minden bizonnyal fiatalokról van szó, mert a fogazatuk szinte teljesen ép. "Tudomásom szerint egyedülálló a lelet" – nyilatkozta az Associated Pressnek az ásatást vezető Elena Menotti. "A neolitikumból nem ismert még dupla temetkezési hely, különösen nem olyan, ahol a halottak ölelkeznek." A csontvázak mellett kovaszerszámokat, nyílhegyeket és egy kést is találtak.

Luca Bondioli, a római őskortani és néprajzi múzeum régésze szerint valóban ritka az efféle lelet, bár találtak már olyan sírhelyet, ahol az elhantoltak egymás kezét fogták. "Inkább érzelmi, mint tudományos értéke van a felfedezésnek" – kommentálta a hírt Bondioli. "Rávilágít viszont arra, hogy az emberek viszonya a halálhoz és egymáshoz nem változott sokat azóta. A neolitikumban alakultak jelenkori társadalmunk gyökerei, többek között néhány vallási szokásunk."

A szakember szerint igen valószínű, hogy az őskori fiatalok együtt haltak meg valamilyen hirtelen és tragikus eseményben, a Rómeó és Júlia-sztori azonban csak egy lehetőség a sok közül. A leleten végzett DNS-vizsgálatok azt is kideríthetik, hogy a fiú és a lány testvérek voltak, korántsem biztos tehát, hogy a régészek ásói az emberiség legrégebbi elátkozott szerelmének emlékeit fordították ki a földből.