Árpád
-2 °C
4 °C

Újra megtermékenyítették az állatkerti orrszarvút

2007.02.22. 15:22
Szépen fejlődik a Fővárosi Állat- és Növénykertben napvilágot látott orrszarvúborjú, az egyhónapos állat mostanra már 80 kg-nál is nehezebb. Miközben a gondozók cumisüvegből táplálják az orrszarvú-bébit, az anyaállatnál újbóli mesterséges termékenyítéssel próbálkoznak az állatorvosok.

Ismét mesterséges termékenyítést hajtottak végre Lulun, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszarvúján. Mint ismeretes, a 26 éves orrszarvúnőstény egy hónappal ezelőtti ellése volt a világon az első alkalom, amikor mesterséges termékenyítés útján sikerült orrszarvút szaporítani. Mivel az eljárás további fejlesztése az orrszarvúak fennmaradása szempontjából egyetemes fontosságú, a sikeres ellés után újabb mesterséges termékenyítést végeztek a szakemberek, fogalmaz az Állatkert közleménye.

Egyetemes fontosságú

Az eredeti elképzelések szerint erre csak később került volna sor, azután hogy a kis orrszarvú felcseperedett. Az anyaállatot ugyanis semmiképpen sem szerették volna altatni, ha közben a kölykét neveli. Mivel azonban a kicsit mesterséges úton kell felnevelni, már most lehetőség nyílt az újbóli termékenyítésre. Bizonyára sokakban felvetődik, hogy nem veszi-e igénybe túlságosan Lulu szervezetét, ha alig egy hónappal az előző ellés után újból vemhesítik. Valójában az orrszarvúak fogamzóképessége épp ilyenkor a legmagasabb, szaporodási stratégiájuk ugyanis arra irányul, hogy minél kevesebb idő teljen el két vemhesség között, ha már maga a vemhességi idő úgyis 16-17 hónapnyi. A kölyköt nevelő anyaállatoknál ugyan nemigen történik párzás, de az ellést egy hónappal követő ún. poszt-partum ösztrusz lehetőséget nyújt az újbóli vemhességre abban az esetben, ha például a nőstény utódja életképtelennek bizonyul.


Nézzen újszülött orrszarvút!

A mesterséges termékenyítést ez alkalommal is egy előzetes vizsgálat előzte meg, amelyre február 19-én, hétfőn reggel került sor. Az altatásban elvégzett vizsgálat során megállapították, hogy Lulu egyik petefészkében 3,1 cm átmérőjű tüsző (ún. Graaf-tüsző) található. Mivel az orrszarvúaknál a 3,2-3,4 cm-es tüszőméretnél lehet számítani a tüszőrepedésre, vagyis az ovulációra, a tüsző átmérője pedig rendszerint 0,2 cm-t növekszik egy nap alatt, az állatorvosok a kedd esti időpontot jelölték ki a mesterséges termékenyítésre.

Beültetés

Kedden este ismét elaltatták tehát a nőstény orrszarvút, hogy a beavatkozást elvégezzék. A hím szaporító anyag bejuttatására ezúttal egy speciális, hajlékony katétert használtak. A 2005-ben használt katéterrel szemben ez továbbfejlesztett eszköznek számít, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a hímivarsejteket ne csak egyszerűen a méhtestbe, hanem egyenesen a méhszarvba juttassák. Az időben történő ovuláció elősegítése érdekében az állat fülei mögé két apró, GnRH (gonadotropin releasing hormon) tartalmú implantátumot ültettek be. Ezt a beavatkozást, valamint a két altatást teljes egészében az Állatkert állatorvosai végezték, magát a mesterséges termékenyítést pedig ismét a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW) szaporodásbiológiai csoportja hajtotta végre.

A termékenyítéshez használt sperma egyébként ezúttal nem Easy Boytól, a budapesti hím orrszarvútól való. Az előzetes tervek szerint a németországi Münster állatkertjében élő, Harry nevezetű állattól hoztak volna ún. "szexált" spermát, amely lehetővé teszi, hogy előre meghatározott nemű utód születhessen. Ez azért lenne kívánatos, mert az orrszarvúak megmentését szolgáló tenyészprogram fenntarthatósága szempontjából elsősorban nőivarú állatok születése lenne kívánatos. A Harrytól legutóbb levett szaporító anyag azonban a laboratóriumi vizsgálatok során nem bizonyult alkalmasnak a mesterséges termékenyítésre, ezért a Colchesteri Állatkert Simba nevű hím orrszarvújának - mélyfagyasztott állapotban tartósított - spermáját használták fel az állatorvosok.

Szépen fejlődik a kicsi

A néhány nappal ezelőtt történt termékenyítés után Lulu a gondozók elmondása szerint remekül érzi magát. Azt még nem lehet tudni, hogy a termékenyítés sikeres volt-e. A szakemberek rendszeresen vesznek vért és bélsármintát az orrszarvútól, ám az eredményekre 70-80 napot kell várni.

Közben az egyhónapos orrszarvúborjú is szépen fejlődik. Az 58 kg-mal a világra jött "apróságot" ma reggel üres gyomorral 82 kg-osnak mérték, egy hónap alatt tehát 24 kg-ot gyarapodott. Jelenleg háromóránként eszik, először reggel hétkor, aztán minden harmadik órában egészen este hétig. A 10 és 13 órakor esedékes etetéseket a közönség is láthatja az Emberszabásúak Házában elhelyezett plazmaképernyőn. A kicsi egyébként két liter tejet iszik meg egy-egy etetéskor.

Az állatgondozók természetesen folyamatosan nyomon követik a fejlődését. Rendszeresen mérik a súlyát és a testhőmérsékletét, és figyelemmel kísérik napi aktivitását is. Kiderült, hogy a kicsi nagyon szeret kergetőzni a gondozóival, és a napokban már a szilárd táplálékot is elkezdte kóstolgatni, ahogy az állattenyésztők mondják, "szálazgatni". Persze most még szó nincs arról, hogy rendszeresen fogyasztana felnőtt orrszarvúaknak való takarmányt. Jelenleg a cumisüveg, no és persze a benne található, zsíros tehéntejből, savó tejporból, vízből és különféle vitaminokból kikevert "koktél" a legfontosabb dolog számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?