Gerzson
-3 °C
2 °C

Az Atlanti-óceán alatt kilóg a Föld bele

2007.03.07. 12:38
Brit kutatók hatalmas lyukra bukkantak az Atlanti-óceán mélyén, félúton Tenerife és Barbados között. A lyuk a kutatók szerint nem más, mint "ablak a Föld belsejébe".

Az Atlanti óceán mélyén kutatók hatalmas lyukat fedeztek fel a Föld kérgén: ott, ahol kilométernyi vastagságban kőzetnek kellene lennie, szabadon látható a Föld köpenye – félúton Tenerife és Barbados között.

Brit kutatók a Kanári szigetek egyik szigetéről, Tenerifféről indítottak expedíciót, hogy felderítsék a közép-atlanti hátságon lévő lyukat. Roger Searle, a Durham Egyetem geofizikusa szerint a nyíláson át egyenesen a Föld köpenyébe lehet látni. A kutatók úgy vélik, hogy a nagy mélyedés mellett még egy, sőt, esetleg két kisebb lyuk is van. A nagy lyuk az afrikai és a dél-amerikai lemez találkozásánál, Tenerife és Barbados között félúton található, a víz felszíne alatt mintegy öt kilométerre, és három-négy kilométer az átmérője.

Nem töltötte fel a láva


Ahol a pötty, nagyjából ott a lyuk
A közép-atlanti hátságon, ahol a két tektonikus lemez ütközik, és egy sor víz alatti vulkán működik, az ilyen lyukak nem számítanak ritkaságnak, de alulról feltölti őket a láva. "Csak találgatni lehet, hogy ebben az esetben ez miért nem történt meg" - mondta Ulrich Hansen német geofizikus professzor a Spiegel Online-nak.

A brit kutatók is arra számítottak, hogy a lyuk helyén kilométeres vastagságú kőzetet találnak, de a helyszínen Föld köpenyének sziklája látható. A képződmény az olivin nevű ásványból áll, ezért zölden fénylik.

Hansen szerint a felfedezés kivételes lehetőséget kínál arra, hogy viszonylag csekély ráfordítással nagy mennyiségű anyagot gyűjtsenek a kutatók a Föld köpenyéből. "Ha a szárazföldön fúrnak, a legmélyebb furat is csak tíz kilométer mély, egymilliárd euróba kerül, és akkor még mindig csak a Föld kérgét vizsgálhatják" - mondta a geofizikus. Az óceánok alatt ugyan a kéreg sokkal vékonyabb, mint a kontinenseken, de roppant nehézséget okoz a nyílt tengeren sok kilométer mélyre lefúrni.

A brit Nemzeti Oceánográfiai Központ Roger Searle vezetésével 12 fős kutatócsapatot indított útnak a James Cook kutatóhajón a lyukhoz. A hajón kutatók rendelkezésére áll egy high-tech robot, amely kőzetmintákat gyűjt, és lefilmezi, amit az óceán mélyén lát. A hathetes kutatóúttól arról várnak új ismereteket, hogy hogyan viselkedik a Föld a tengerek alatt.

Öt éve tudnak róla

Hasonló felfedezésre volt már példa. Tavaly decemberben a Csendes-óceán közepén egy Földközi-tenger méretű sziklahátságot fedeztek fel, pedig a kutatók korábban úgy gondolták, hogy ott mindent iszapréteg borít.

Az Atlanti-óceánban lévő lyukat már öt évvel ezelőtt kimutatták szonáros vizsgálatok. Keletkezésével kapcsolatban az egyik elmélet úgy szól, hogy egy úgynevezett vetődés leszakította a Föld kérgének egy darabját, míg a másik teória szerint a vulkánok, amelyek létrehozzák a kérget, egyszerűen kihagyták ezt a területet. Bramley Murton geofizikus, az expedíció egyik tagja szerint a lyuk nem más, mint "ablak a Föld belsejébe".