Árpád
-2 °C
4 °C

Oltás a 'macska-AIDS' ellen

2002.04.02. 10:42
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium hozzájárult a macska-AIDS elleni első olyan oltóanyag gyártásához, amely képes stimulálni a beoltott állat immunrendszerét. A vakcina a macskák immunhiányos megbetegedését kiváltó két ismert vírustörzsből (Feline Immunodeficiency Virus, FIV), egy észak-amerikai és egy ázsiai típusból készül.
Az amerikai állatorvosok még ezen az nyárom hozzájuthatnak a FIV elleni vakcinához. A macskafélék immunbetegségét megelőző oltóanyag szabadalmát a Davis-i székhelyű Kalifornia Egyetem és a Florida Egyetem birtokolja. A gyártást a Fort Dodge Animal Health, a Wyeth gyógyszeripari konszern leányvállalata vállalta.

Legalább egy évig véd

A killer-vakcinaként emlegetett oltóanyagot a macskákra veszélyes FIV vírus legyengített formájából állítják elő, és a beoltott állat immunrendszerét stimulálják vele. A vakcina két különböző FIV törzsből, egy észak-amerikaiból és egy ázsiai változatból készül.

Az oltóanyagot kifejlesztő Niels Pederson és Janet Yamamoto szerint vizsgálatok bizonyították az oltóanyag hatékonyságát. A kísérleti állatoknak három ampulla FIV oltóanyagot adtak be, majd egy év elmúltával az egyik vírustörzzsel megfertőzték őket. A beoltott állatok 67 százaléka számára védelmet jelentett a megelőző oltás, míg a be nem oltott kontrollcsoportban 74 százalékos volt a FIV fertőzések aránya. Az ígéretek szerint a védelem legalább egy évig megmarad.

Harapással terjed

A macskák FIV fertőzés elleni oltóanyagának kifejlesztése még 1986-ban indult, amikor kutatóknak először sikerült izolálniuk a vírust. A kórokozó elsősorban harapott sérüléseken keresztül fertőz, mivel viszonylag nagy mennyiségben van jelen az állat nyálában.

Az emberi HIV vírushoz hasonlóan a FIV is az immunrendszert támadja meg, és csökkenti az állatok betegségekkel és fertőzésekkel szembeni állóképességét. A "macska AIDS-szel" fertőzött állatok 5-10 évig kísérő tünetek nélkül élnek. De aztán sorban jelentkeznek a szembetűnő elváltozások, a súlycsökkenés, a láz, a duzzadt nyirokcsomók és a krónikus fertőzések.

Egyes állományok negyede fertőzött

Bár a macskák képesek regenerálódni, életük végéig hordozói maradnak a vírusnak. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslései szerint világszerte a házimacskák 2-25 százaléka vírushordozó. A legmagasabb FIV fertőzöttségi arány Japánban és Ausztráliában mutatható ki, a legalacsonyabb Európában, és az USA-ban. A harci kedvük miatt a leginkább veszélyeztetett állatok közé tartoznak a szabadon elkószáló kandúrok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?