Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Oltás a 'macska-AIDS' ellen

2002.04.02. 10:42
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium hozzájárult a macska-AIDS elleni első olyan oltóanyag gyártásához, amely képes stimulálni a beoltott állat immunrendszerét. A vakcina a macskák immunhiányos megbetegedését kiváltó két ismert vírustörzsből (Feline Immunodeficiency Virus, FIV), egy észak-amerikai és egy ázsiai típusból készül.
Az amerikai állatorvosok még ezen az nyárom hozzájuthatnak a FIV elleni vakcinához. A macskafélék immunbetegségét megelőző oltóanyag szabadalmát a Davis-i székhelyű Kalifornia Egyetem és a Florida Egyetem birtokolja. A gyártást a Fort Dodge Animal Health, a Wyeth gyógyszeripari konszern leányvállalata vállalta.

Legalább egy évig véd

A killer-vakcinaként emlegetett oltóanyagot a macskákra veszélyes FIV vírus legyengített formájából állítják elő, és a beoltott állat immunrendszerét stimulálják vele. A vakcina két különböző FIV törzsből, egy észak-amerikaiból és egy ázsiai változatból készül.

Az oltóanyagot kifejlesztő Niels Pederson és Janet Yamamoto szerint vizsgálatok bizonyították az oltóanyag hatékonyságát. A kísérleti állatoknak három ampulla FIV oltóanyagot adtak be, majd egy év elmúltával az egyik vírustörzzsel megfertőzték őket. A beoltott állatok 67 százaléka számára védelmet jelentett a megelőző oltás, míg a be nem oltott kontrollcsoportban 74 százalékos volt a FIV fertőzések aránya. Az ígéretek szerint a védelem legalább egy évig megmarad.

Harapással terjed

A macskák FIV fertőzés elleni oltóanyagának kifejlesztése még 1986-ban indult, amikor kutatóknak először sikerült izolálniuk a vírust. A kórokozó elsősorban harapott sérüléseken keresztül fertőz, mivel viszonylag nagy mennyiségben van jelen az állat nyálában.

Az emberi HIV vírushoz hasonlóan a FIV is az immunrendszert támadja meg, és csökkenti az állatok betegségekkel és fertőzésekkel szembeni állóképességét. A "macska AIDS-szel" fertőzött állatok 5-10 évig kísérő tünetek nélkül élnek. De aztán sorban jelentkeznek a szembetűnő elváltozások, a súlycsökkenés, a láz, a duzzadt nyirokcsomók és a krónikus fertőzések.

Egyes állományok negyede fertőzött

Bár a macskák képesek regenerálódni, életük végéig hordozói maradnak a vírusnak. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslései szerint világszerte a házimacskák 2-25 százaléka vírushordozó. A legmagasabb FIV fertőzöttségi arány Japánban és Ausztráliában mutatható ki, a legalacsonyabb Európában, és az USA-ban. A harci kedvük miatt a leginkább veszélyeztetett állatok közé tartoznak a szabadon elkószáló kandúrok.