Magyarországra jöhet az uniós kutatóintézet

2008.05.30. 06:28
Csütörtök éjjel szavaztak az uniós tagállamok az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyéről. A résztvevők túlnyomó többsége a kritériumoknak egyedül megfelelő Budapest mellé állt, de a lengyelek megakadályozták a döntést.

Nem született teljes körű konszenzus csütörtök éjjel Brüsszelben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyéről a 27 európai uniós tagállam között, azonban a versenyképességi miniszterek megállapodtak abban, hogy a székhely 2004 óta csatlakozott tagállamban lesz, és olyan országban, ahol még nem működik uniós ügynökség - jelentette be a maratoni ülést követően a szlovén EU-elnökség. Az öt jelölt közül az említett két kritérium egyszerre csak Budapestre illik.

Jó esély

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a találkozót követően úgy nyilatkozott, jó esélye van annak, hogy a tervek szerint legkésőbb június 18-án meghozandó végső döntés Magyarországnak kedvez. Az MTI értesülései szerint csütörtökön a 27 tagországból 26 támogatta Magyarországot, csak a saját székhelyjelölttel rendelkező Lengyelország jóváhagyása hiányzott a konszenzushoz.

Többkörös szavazás során a németországi Jéna, a spanyolországi Sant Cugat del Valles (Barcelona), a közösen induló Bécs és Pozsony, valamint a lengyelországi Wroclaw és Budapest közül csak az utolsó kettő maradt versenyben. A csatát megnyertük, de a háborút még nem - fogalmazott a formailag kötetlen eszmecserét követő hajnali sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon. - Nagyon fontos részeredmény született, Magyarország nagyon jelentős támogatást kapott.

Megerősítette, hogy úgy tűnik, konszenzus van a fent említett két kritérium figyelembe vételében. Mint mondta azonban, "volt olyan ország, amely a konszenzus kialakításához még időt kért". Hangoztatta: abban is egyetértés volt, hogy a döntést ezen a szinten, a miniszterek tanácsában kell eldönteni. Ezért is jelölték meg határidőként a következő állam- és kormányfői találkozó előtti napot.

Támogatás

Bajnai Gordon egy héttel ezelőtt prezentáción ismertette Brüsszelben a magyar elképzeléseket. Érvelésében kiemelt szerepet játszottak Magyarország tudományos tradíciói és jelenlegi elkötelezettsége a területen, továbbá az a tény, hogy a politikai élet, a tudományos világ és a színhelyül tervezett főváros egyöntetűen támogatja a tervet. A kormány már több rendelkezést hozott az intézettel kapcsolatban egy Magyarország számára kedvező uniós döntés esetére. Eldőlt, hogy az intézet épülete a minden szempontból ideálisnak tűnő Infoparkban lesz, továbbá a kormány húsz évig vállalja az épületbérlet költségeit és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségeit. Ez nemzeti ügy - emelte ki most Bajnai. Magyarországnak nagyon nagy esély, hogy Európa fejlesztési, kutatási központja lehessen.

A miniszter - a végső eredménytől függetlenül - köszönetet mondott mindazoknak, akiknek részük volt a magyar jelöltség előkészítésében.

Az uniós kutatóintézet célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatási ágazat fellendüléséhez. Hét év alatt 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiák és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.  • Hírek
  • Személyi kölcsön