Piroska
-2 °C
5 °C

Négyéves kislányon végezték az élő donoros májátültetést

2006.01.06. 00:16
A gyermek édesapja májának egy részét kapta meg. A jövőben szeretnének több ilyen beavatkozást elvégezni itthon, mert így a betegeknek nem kell halott donorra várniuk.
Egy négyéves kislányon végezték el az első élő donoros májátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Koncz Rebeka édesapja májának egy részét kapta meg.

A gyermek jól van, mondta Járay Jenő, a klinika igazgatója. "A kislány kiesett a tizedik emeletről és az első emeleten most elkaptuk" - jellemezte a kislány műtét előtti állapotát és a beavatkozás jelentőségét a professzor.

Hozzátette, a gyermek máját eltávolították, és édesapja bal oldali májlebenyét kapta meg. A beavatkozás szerdán reggel kezdődött, és mintegy 18 órán át tartott; négy sebész felváltva végezte az operációt.

Járay elmondta, hogy Rebeka állapota stabil, és nagyon jó esélyei vannak a felépülésre. Kockázatnak tekinthető, hogy ugyanaz a májelégtelenség, ami az átültetéshez vezetett, ismét kialakulhat. Járay szerint, ha az első évet megéli Rebeka, akkor már biztosan lehet mondani, hogy hosszú életre számíthat, most azonban még korai bármit is jósolni. Egy biztos a kislánynak élete végéig szednie kell gyógyszereket.

Az élődonoros májátültetés a jövő

Járay Jenő az élődonoros májtranszplantációs műtétekről elmondta, a jövőben szeretnének több ilyen beavatkozást elvégezni, hiszen a májátültetés életmentő műtét, így a betegeknek nem kell halott donorra várniuk.

A májtranszplantációs műtétet a májnak az az egyedülálló képessége teszi lehetővé, hogy képes megújulni mind a donor, mind a befogadó szervezetben.

A máj
A máj a test legnagyobb szerve. A jobb felső hasfélben helyezkedik el. Számtalan funkciója közül a legfontosabbak: az elfogyasztott táplálék átalakítása a szervezet szempontjából szükséges anyagokká, enzimek és fehérjék előállítása, vas, vitaminok raktározása, a szervezet méregtelenítése.