Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A majmok értelmesebbek a kutyáknál

2006.07.06. 15:43
A majmok értelmesebbek, de a kutyák jobban megértik az ember szándékos vagy akaratlan közléseit, erre jutottak német pszichológusok.

A kutatók a németországi Max Planck intézetben kutyákkal és majmokkal ugyanazokat a kísérleteket végezték el: két pohár egyikébe a kísérleti állat számára nem látható módon táplálékot rejtettek, majd különböző módon jelezték, hogy melyik pohár az igazi.

A kommunikációs gyakorlatnál hosszasan nézték az élelmet rejtő poharat, majd felváltva a pohárra és az állatra néztek. A viselkedéssel történő jelzésnél a kutatók megpróbálták elérni a tőlük távol felállított poharat, az oksági következtetést igénylő feladatnál megrázták az edényt, és a nem üres pohár esetén az ennivaló nekikoppant a pohár falának.

Kiderült, hogy a majmok tökéletesen értik az oksági összefüggéseket, de rosszul teljesítenek a kommunikációs feladatoknál. A kutyák viszont pont fordítva: fogalmik sincs az oksági összefüggésről, de nagyon jól megértik amit az ember közölni akar velük. A kutatók szerint ez aligha tekinthető csodának, hiszen a kutya és ember a 12 ezer éves együttélése során ez volt az egyik fő szelekciós kritérium.