Benedek
-2 °C
14 °C

Megtalálták a világ legmagasabb fáját

2006.09.08. 16:51
A világ legmagasabb fáit találták meg amerikai tudósok a kaliforniai Redwood nemzeti parkban: az egyik 115 méter magas, vagyis akkora, mint egy 30 emeletes felhőkarcoló.

A mamutfenyő (Sequoia sempervirens), amelynek a Hyperion nevet adták, három méterrel magasabb a Stratosphere Giant (Sztratoszféraóriás) nevű előző csúcstartónál, amely 112,7 méter magas és a közeli Humboldt Redwoods parkban él - írja az MTI. (A Reuters szerint egyébként a Hyperion egészen pontosan 115,2 méter magas, az Eureka városa közelében lévő Redwood Nemzeti Parkban található.)

A Hyperiont egyelőre "csak" lézersugárral mérték meg, de ahhoz, hogy elfoglalhassa a Stratosphere Giant helyét a Guinness Rekordok Könyvében, ennél pontosabb mérésre van szükség, és ez most is a mérőszalag: valaki felmászik a fa csúcsára és onnan leengedi a azt.

135 mamutfenyőt fedeztek fel


A kutatók mostani expedíciójukon 135 olyan mamutfenyőt fedeztek fel, amelyek magassága meghaladja a 100 métert. A nemzeti park igazgatója közölte, hogy a látogatóknak alig van esélyük arra, hogy rátaláljanak az óriásokra.

"Ebben a bozótosban előrejutni felér a Mount Everest megmászásával" - mondta a San Francisco Chronicle című napilapnak Chris Atkins, a Hyperiont felfedező kutatócsoport vezetője.

Atkins találta meg az előző rekordert is

Chris Atkins fedezte fel egyébként az eddigi rekordert is: a Stratosphere Giant-et 2004-ben találta meg az általa vezetett kutatócsoport.

Kaliforniában él egyébként a világ legvastagabb és a legöregebb fája is. Ez utóbbi 4650 éves és a Methuselah (Matuzsálem) nevet viseli.

A Reutersnek nyilatkozó Rick Nolan, a Redwood Nemzeti és Állami Park szuperintendánsa (főfelügyelője) abban bízik, hogy a szalagos mérés is megerősíti a lézeres vizsgálat eredményét, és kiderül, hogy náluk vannak a világ legmagasabb fái.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!