Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a világ legmagasabb fáját

2006.09.08. 16:51
A világ legmagasabb fáit találták meg amerikai tudósok a kaliforniai Redwood nemzeti parkban: az egyik 115 méter magas, vagyis akkora, mint egy 30 emeletes felhőkarcoló.

A mamutfenyő (Sequoia sempervirens), amelynek a Hyperion nevet adták, három méterrel magasabb a Stratosphere Giant (Sztratoszféraóriás) nevű előző csúcstartónál, amely 112,7 méter magas és a közeli Humboldt Redwoods parkban él - írja az MTI. (A Reuters szerint egyébként a Hyperion egészen pontosan 115,2 méter magas, az Eureka városa közelében lévő Redwood Nemzeti Parkban található.)

A Hyperiont egyelőre "csak" lézersugárral mérték meg, de ahhoz, hogy elfoglalhassa a Stratosphere Giant helyét a Guinness Rekordok Könyvében, ennél pontosabb mérésre van szükség, és ez most is a mérőszalag: valaki felmászik a fa csúcsára és onnan leengedi a azt.

135 mamutfenyőt fedeztek fel


A kutatók mostani expedíciójukon 135 olyan mamutfenyőt fedeztek fel, amelyek magassága meghaladja a 100 métert. A nemzeti park igazgatója közölte, hogy a látogatóknak alig van esélyük arra, hogy rátaláljanak az óriásokra.

"Ebben a bozótosban előrejutni felér a Mount Everest megmászásával" - mondta a San Francisco Chronicle című napilapnak Chris Atkins, a Hyperiont felfedező kutatócsoport vezetője.

Atkins találta meg az előző rekordert is

Chris Atkins fedezte fel egyébként az eddigi rekordert is: a Stratosphere Giant-et 2004-ben találta meg az általa vezetett kutatócsoport.

Kaliforniában él egyébként a világ legvastagabb és a legöregebb fája is. Ez utóbbi 4650 éves és a Methuselah (Matuzsálem) nevet viseli.

A Reutersnek nyilatkozó Rick Nolan, a Redwood Nemzeti és Állami Park szuperintendánsa (főfelügyelője) abban bízik, hogy a szalagos mérés is megerősíti a lézeres vizsgálat eredményét, és kiderül, hogy náluk vannak a világ legmagasabb fái.