Alfréd
-2 °C
2 °C

Mamutot találtak Baranyában

2006.08.09. 13:23
Zókon tavaly tavasszal találták a mamutcsontokat, de mostanáig titkos volt a lelet. Gyapjas mamut ez is, mint az a kettő, amit Csajágnál találtak júliusban. A Pécsi Tudományegyetem geológusa szerint a mamut baleset áldozata lett.

Csak augusztus kilencedikén, szerdán lett nyilvános, hogy mamut fekszik egy Zók-közeli telek földjében. A lelet, amelynek feltárása még folyik, a Pécsi Tudományegyetemé lesz.


Pállfy Hajnalka preparálás közben

Bukfencezett

A település melletti szőlőhegyen, egy magányszemély telkének határában találták az állat teljes koponyáját, rajta az egyik agyarcsonkkal, és fogakkal. A másik agyar másfél méteres töredéke is előkerült, ezen kívül viszont semmi. "Egy kollégám találta meg tavaly, a radioaktív hulladéktárolóval kapcsolatos kutatások keretében, mostanáig azonban nem hozhattuk nyilvánosságra a hírt" - mondta az Indexnek Konrád Gyula, a Pécsi Tudományegyetem földtani tanszékének docense.

Konrád Gyula szerint a lelet egy gyapjas mamuthoz tartozik, ami tíz-tizennyolcezer évvel ezelőtt élt, és feltehetően baleset áldozata lett. "Hanyatt fekszik a koponya, amiről ráadásul mindkét agyar részlegesen letört, és átfordult. Biztosak vagyunk abban, hogy a leletet így temette be a föld, vagyis nem utólag mozdultak el a csontok. Feltehetően egy bukfenc után hunyt el az állat, ami bekövetkezhetett egy vízmosás miatt, vagy lehetett egy emberek által ásott verem is, ahol megnyúzták és feldarabolták, mint zsákmányt" - magyarázta az Indexnek. A gyapjas mamut maradványait a további sérülések megelőzése érdekében speciális ragasztóval itatták át, gipszbe tették, és további vizsgálatok céljából az egyetemre szállítják.

Mi az a mamut?


Koponya agyarcsonkkal

Magyarországon mamutot legutóbb idén júliusban, a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt elkerülő út építése közben találtak. Ott egy mamutborjú, majd pedig egy felnőtt példány csontjai kerültek elő.

A mamutok először Afrikában jelentek meg, több mint négymillió évvel ezelőtt, később északra vándoroltak, és a hideg éghajlathoz alkalmazkodva hosszú szőrt növesztettek. A jégkorszakhoz alkalmazkodtak, és valószínűleg a felmelegedés következtében, körülbelül tízezer évvel ezelőtt haltak ki. A mamutok átlagosan 2,3-2,8 méter magasak voltak, de találtak már 3,5 méteres példányt is. Az állat háta a fara felé lejt, patája két ujjszerű kinövésben végződik, agyarai elérhetik a két méteres hosszúságot is, Bundája fekete, barna vagy vörösesbarna volt.