Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Tonna és Mázsa lett a mamutok neve

2006.11.24. 16:21
Augusztusban a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt összekötő autóút építésekor két mamut csontváza került elő. Most elnevezték őket.

A Tonna és a Mázsa nevet kapta az a két mamut, amelyek csontjai a nyáron egy útépítésen kerültek elő. Az utat megrendelő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) névadó pályázatára több száz javaslat érkezett. A két csontváz remélhetőleg hamarosan látható lesz a Bakonyi Természettudományi Múzeumban - közölte az UKIG az InfoRádióval. A két állat csontjai a 71-es főút Balatonakarattya-Balatonfűzfő elkerülő szakaszának építése közben, a földmunkák során kerültek elő.

A névadó ünnepségen Kasper Ágota, a Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum egy komplex jégkorszaki kiállítás tervével megpályázta az Apponyi Albert Mecenatúra támogatását, így remélhetőleg jövőre már láthatók lesznek a maradványok.

A két állat csontjainak mintegy 60-70 százaléka került elő, ami bőven elegendő ahhoz, hogy a múzeum munkatársai rekonstruálják és kiállítsák a csontvázakat - mondta Katona Lajos geológus.

Az eddigi ismeretek alapján a kölyök magassága mintegy 1,5 méter, agyarának hossza 25 centiméter lehetett, míg a kifejlett példány 2,5-3 méteresre nőtt, agyara pedig másfél méteres volt. A kutató szerint Magyarországon eddig hat mamutleletre bukkantak, de a kölykök csontvázai világszerte is ritkaságnak számítanak.