Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Szőrös mamutcsontot találtak Tiszadadán

2007.11.15. 10:40
Kedden huszonkét kilós, 94 centi hosszú mamutcsontot talált a Tiszában, Tiszadadánál egy férfi. Az első vizsgálatok szerint az állat lábszárcsontját találta meg a halász. Előfordulhat, hogy egyedülálló leletről van szó, ugyanis a csont egy egyszer egycentis területén bőrszövet és szőr látszik. Szőrös mamutleletet egész Európában eddig összesen hat alkalommal találtak.

"Egy korábban halászként dolgozó fiatalember csónakázott a Tiszán és a kikötést megelőzően a vízben vette észre a csontot. Egy részét a meder löszös része fedte, először azt hitte fadarab, de sikerült kihúznia és a csónakjába emelnie" - mondta az Indexnek Kovács Géza, a Tisza jobb partján Tiszalök nyugati szomszédságában fekvő Tiszadada helytörténeti gyűjteményének alapítója és vezetője.

Majdnem akkora, mint ez a kisfiú
(forrás: Tiszadadai helytörténeti gyűjtemény)

A fiatalember a nagyméretű csontot a helyi állatorvoshoz vitte, aki megállapította, ma élő állat csontszerkezetéhez egyáltalán nem hasonlít a lelet, és feltehetően egy gyapjas mamut mellső lábszárcsontjáról van szó.

A többi helyi gyerekhez képest is jó nagy
(forrás: Tiszadadai helytörténeti gyűjtemény)

A november 19-i héten Tiszadadán, a tájház helytörténeti gyűjteményében még megtekinthető a lelet. "Hogy ezután mi lesz vele, egyelőre nem tudjuk. Eredetileg arra gondoltunk, hogy a megyei múzeumba szállítjuk, de ott nincs őslénytani szekció. Közben egy független paleontológus segítségét kértük, ugyanis az első vizsgálatok alapján azt reméljük, egyedülálló, szenzációs leletről van szó. Szőrmaradványokat találtunk a csonton, ami elképzelhető, hogy a mamut gyapjának egy része. Magyarországon már többször találtak mamutleletet, de szőröset még soha. Európában is összesen hat alkalommal találtak ilyen leletet, ebből négyet jégbe fagyva. Most a folyó olyan szakaszán találtuk, ahol feltehetően a víz és a talaj konzervál. Tizenhétszeres nagyításban is megnéztük az egyszer egycentis területet és jól láthatóak a pórusok és az abból kinövő szőrszálak" - magyarázta a tájházvezető.

94 centi (forrás: Tiszadadai helytörténeti gyűjtemény)

Nem ez az első eset, hogy Tiszadadán mamutcsontot találnak. Az 1920-as években a Kapsa-dűlő nevű területen került elő mamutcsont. "Azt a leletet a nyíregyházi Józsa András Múzeumnak ajánlották fel a korabeli lakók, de nem tudjuk, túlélte-e a világháborút" - fogalmazott Kovács Géza.

A mamutok Afrikában jelentek meg, több mint négymillió évvel ezelőtt, Túlélték a jégkorszakot, és körülbelül tízezer évvel ezelőtt haltak ki. A mammuthus primigenius, vagyis a gyapjas mamut kifejlett egyedeinek marmagassága elérte a 4,2 métert, tömege hat-nyolc tonna között mozgott, vagyis nagyobb volt a mai afrikai elefántnál. A mai elefántokhoz hasonlóan feltehetően családokban jártak, fák hajtásait és más növényeket fogyasztottak.