Új képek a Marsról

2000.04.12. 13:06
Új, eddig ismeretlen krátereket és más látványos domborzati formákat fedezett fel a NASA Mars Global Surveyor típusú űrszondája - adta hírül a BBC. A tudósok a bolygó történetének és felszíni viszonyainak pontosabb megértését várják a felfedezéstől. A Mars déli pólusának közelében készült felvételeket emberi szem mindeddig nem láthatta.

Eddig ismeretlen domborzati formákat fedezett fel a NASA Mars Global Surveyor
A több mint három éve a világűrben keringő űrszonda 1999 októberében (Marsi időszámítás szerint tavasszal) repült át a terület felett és évgyűrűkhöz hasonló felszíni mintákról küldött fényképeket a Mars déli sarkának közeléből. A jellegzetes gyűrődések olyan felszíni rétegek lehetnek, amelyek tartalmazhatják a bolygót formáló éghajlati tényezők nyomait. A tudósok abban reménykednek, hogy a rétegek vastagságából és összetételéből többet megtudnak majd a vörös bolygó elmúlt 100 millió évének történelméről.

Mars-programok: 2:1

Ugyancsak szüksége volt már a NASA-nak egy új felfedezésre. Sok képviselő ugyanis azzal vádolta az amerikai költségvetést, hogy szerintük, a felmutatott eredményekhez képest túl nagy összeggel támogatta a központ vörös bolygót feltérképező expedícióját.

Mint ismeretes, a NASA 1996-ban lőtte fel Pathfinder elnevezésű járművét, amely a vártnál jóval sikeresebb küldetést hajtott végre és rengeteg információt továbbított az űrkutatási központba. A NASA 1998 január 3-án, sikerén felbuzdulva, elérkezettnek látta az időt egy újabb a Mars felszínére leereszkedő és kutatásokat végző űrszonda elindítására. A Polar Lander program több mint 120 millió dollárba került, de eredményt eddig nem hozott, mert az irányító központ '99 december 9-én elvesztette a kapcsolatot a szerkezettel.

Szakértők szerint a Polar Lander leszállás közben becsapódott és megsemmisült a Mars felszínén. Richard Cook, a projekt vezetője ,,súlyos veszteségként" aposztrofálta a kudarcba fulladt kísérletet, ugyanakkor magabiztosan kijelentette, hogy ,,a veszteség nem veti vissza a Mars kutatási projektjeit".

Az amerikai űrkutatási központ ígérete szerint jövőre újra megkísérli a program folytatását, és újabb járművet indít el a Mars felé. Addig is - a kongresszus megnyugtatására - fényképeket készít a föld fiatal korának környezetével rendkívül hasonló égitestről.

Az évmilliók alatt kialakult domborzati formák konzerválják a felszínformáló erőket. A Marson 100 ezer év kell ahhoz, hogy tíz méter vastag réteg képződjön a felszínen. Az első tudományos áttörés a Mars kutatásában tavaly volt, amikor a később megsemmisült Polar Lander leszállt, majd közeli fényképeket készített a felszínről.

Tudósok szerint a bolygó déli sarkvidéke fagyott állapotú karbon-dioxidot, jéggé fagyott vizet és finom port tartalmaz. Az egyik fényképen rendkívül összetett domborzati képződmények láthatók, melyeket minden bizonnyal talajerózió, földrengések, szél és más időjárási folyamatok okozhattak. Érdekes, hogy a Marson található jégtakaró olvadáskor folyékony helyett azonnal gáz halmazállapotúvá válik.

Michael Malin, a Malin Space Science Systems munkatársa szerint a felszíni változások azt mutatják, hogy a bolygó klímája és környezete komoly változásokon megy keresztül napjainkban is, de az űrkutatók nem tudják, hogy ezek a változások milyen eredetűek és azt sem, hogy milyen felszíni állapotokhoz vezetnek a Marson.  • Tippek
  • Babaváró hitel