Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cáfolták a marsi élet bizonyítékait

2001.11.20. 18:06
Egy nemzetközi tudóscsoport legújabb vizsgálati eredményei szerint a Marson - a korábbi mérési eredményekből adódó következtetésekkel ellentétben - nem volt élet. Egy amerikai kutató négy éve megkövült baktériumok maradványait mutatta ki egy marsi meteoritból, ám eredményeit most egy nemzetközi tudóscsoport cáfolta.
Megközelítőleg 16 millió évvel ezelőtt a Mars felszínétől elvált egy kőzetdarab, amely hosszan tartó önálló égitesti pályafutása befejezéseként, mintegy 13 ezer esztendővel ezelőtt meteor minőségében az Antarktiszba csapódott. Ott 1984-ben a földi tudósok felfedezték, és az azóta híressé vált ALH-84001 nevet adták neki. 1996-ban az amerikai David Mc Kay mikroszkopikus méretű megkövült szervezetek létét mutatta ki a meteoritban, amelyek, véleménye szerint "bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a Mars korai története során léteztek ott az élet kezdetleges formái".

Hibás elmélet, sántító gyakorlat

A legújabb vizsgálatok szerint Mc Kay eredményei hibás gondolatmeneten és legalábbis problematikus méréseken alapultak. Mc Kay elektronmikroszkóppal végzett vizsgálatai során a fosszilizálódás különböző szakaszaiban lévő baktériumsejtek maradványainak minősített bizonyos mágneses kristályhalmazokat abból kiindulva, hogy a Földön élő baktériumok egyes, állóvizek mélyén élő fajainak szervezetében a baktérium tájékozódását elősegítő mágneses vaskristályok válnak ki.

Az ismételt vizsgálat más eredményt adott

Egy nemzetközi tudóscsoport (amelynek Pósfai Mihály, a Veszprémi Egyetem kutatója is tagja volt), megismételte a vizsgálatokat, és a korábbiaktól eltérő következtetésekre jutott. "Bár csakugyan megdöbbentő a hasonlóság, szerintünk mégsem tekinthető bizonyítéknak arra, hogy e kristályok valóban egykori, a tudósok által ismert legkorábbi élő anyag megkövült maradványai" - idézte az AFP az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóirat keddi számában megjelent írást.

A kutatócsoport munkáját az arizonai Tampa Állami Egyetemének munkatársa, Peter Buseck vezette. Tagja volt még: Rafal Dunin-Borkowski, Paul Midgley és Matthew Weyland a nagy-britanniai Cambridge egyeteméről, Martha McCartney Kaliforniából, és Bertrand Devouard a franciaország Clermont-Ferrand egyeteméről.

Élnek zuzmók a Marson?

Szintén a marsi élet nyomait vélte felfedezni a Mars Global Surveyor szonda által készített képeken egy magyar tudóscsoport. Ők idén a Lunar and Planetary Science című szaklap hasábjain publikálták meglátásaikat, melyeket amerikai kutatók később cáfoltak. A magyar kutatók egyelőre nem védték meg elméletüket.