Auguszta
-3 °C
2 °C

Egy másodperccel tovább tart 2005

2005.11.10. 15:10
Szilveszter éjjel a Föld forgásában jelentkező szabálytalanságok miatt egy szökőmásodpercet betoldanak a világidőbe. Az USA inkább egy órát toldana be 2600-ban.

A 2005-ös év egy másodperccel tovább tart a megszokottnál. A plusz másodpercet a Földön mindenhol a londoni idő szerinti szilveszter éjféli visszaszámláláskor toldják be. A szökőmásodpercre azért van szükség, mert ezzel egyenlíthető ki a Föld forgási ideje és az egységes világidő (Coordinated Universal Time, UTC) közti különbség.

Összeakadhat a sok idő

Nem zárható viszont ki, hogy ez lesz az utolsó ilyen szökőmásodperc. Ezen a héten tartják Genfben a nemzetközi távközlési unió (ITU) kongresszusát, ahol többek közt a szökőmásodpercek alkalmazásának megszüntetése is felvetődött, írta az APA hírügynökség.

Mindenekelőtt az amerikai kutatók kardoskodnak a pótmásodpercek ellen, amellyel rövidtávon kiküszöbölhető az atomórák által jelzett és csillagászai idő közti különbség. Néhány informatikai alkalmazásnál az egymástól független rendszerek idejének szinkronitása rendkívül fontos.

Ilyen körülmények közt a plusz másodpercek rendszeres betoldása veszélyes homokszem lehet a gépezetben. A szökőmásodperc ellenzői ehelyett exportálnák a problémát, és azt javasolják, hogy 2006-ban majd egy egész órát iktassanak be.

Lepörög lassan

Az egész vita alapja, hogy a Föld átlagos forgási sebessége egyre lassabb és rendszertelenebb lesz. A nap hossza 24 óra leforgása alatt akár egy milliszekundummal is változhat. Az UTC viszont nem ennyire megengedő, mivel több mint 250 atomóra eredményeiből képzik.

A több száz atomórát pedig nem hatja meg a forgási sebesség változása. A világidőnek így alkalmanként "be kell várnia" a Földet. Az atomidő és a bolygó forgása által meghatározott idő különben elcsúszna egymástól. Az elmúlt évtizedekben nemzetközi megállapodás alapján összesen 32 szökőmásodpercet iktattak be.