Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aki sokat stresszel, rossz lesz matekból

2007.02.22. 09:15
Rontja a problémamegoldó képességünket, ha azon aggódunk, hogy nem tudjuk megoldani a problémát, ezt az elsőre triviálisnak tűnő állítást bizonyította egy amerikai kutatócsoport.

Éppen a matematikai problémák megoldását segítő agyi folyamatokra van rossz hatással, ha azon izgulunk, hogy meg tudunk-e oldani egy adott matematikai problémát, írja a Reuters egy amerikai kutatás eredményeire hivatkozva. Úgy tűnik, hogy a matematikát érintő szorongás lefoglalja a helyet az agyban az aktív memória elől, melyre éppen a nehezebb matematikai problémák megoldásához lenne szükség, állítja Mark Ashcraft, a Nevada Egyetem pszichológusa.

Bár az olyan egyszerűbb matematikai műveletek megoldásához, mint az összeadás, viszonylag kevés aktív memóriára van szükség, a nehezebb számításokhoz már jelentősen nagyobb teljesítményt igényel agyunk.

A matematikától való szorongás még az egyébként a tárgyban jól teljesítő diákokat is megbéníthatja. A dolgozatírásra való csoportos felkészülés segíthet a matematikával kapcsolatban kialakuló szorongások leküzdésében. Ezzel együtt a kutatás legfontosabb következtetése, hogy a diákok aktuális teljesítménye nem feltétlenül tükrözi valódi matematikai jártasságukat.