Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Aki sokat stresszel, rossz lesz matekból

2007.02.22. 09:15
Rontja a problémamegoldó képességünket, ha azon aggódunk, hogy nem tudjuk megoldani a problémát, ezt az elsőre triviálisnak tűnő állítást bizonyította egy amerikai kutatócsoport.

Éppen a matematikai problémák megoldását segítő agyi folyamatokra van rossz hatással, ha azon izgulunk, hogy meg tudunk-e oldani egy adott matematikai problémát, írja a Reuters egy amerikai kutatás eredményeire hivatkozva. Úgy tűnik, hogy a matematikát érintő szorongás lefoglalja a helyet az agyban az aktív memória elől, melyre éppen a nehezebb matematikai problémák megoldásához lenne szükség, állítja Mark Ashcraft, a Nevada Egyetem pszichológusa.

Bár az olyan egyszerűbb matematikai műveletek megoldásához, mint az összeadás, viszonylag kevés aktív memóriára van szükség, a nehezebb számításokhoz már jelentősen nagyobb teljesítményt igényel agyunk.

A matematikától való szorongás még az egyébként a tárgyban jól teljesítő diákokat is megbéníthatja. A dolgozatírásra való csoportos felkészülés segíthet a matematikával kapcsolatban kialakuló szorongások leküzdésében. Ezzel együtt a kutatás legfontosabb következtetése, hogy a diákok aktuális teljesítménye nem feltétlenül tükrözi valódi matematikai jártasságukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!