Huba
17 °C
33 °C

Fogyjon munka közben

2007.05.16. 13:17
Úgy érzi, hogy a munkája már most is olyan, mint egy taposómalom? Akkor próbálja csak ki azt a "vertikális munkaállomást", amit az amerikai Mayo Klinikai kutatói terveztek.

A British Journal of Sports Medicine online kiadásában megjelent cikk szerint, ha egy túlsúlyos irodai alkalmazott nap mint nap használná a szerkezetet, egy év alatt akár 30 kilótól is megszabadulhatna.

A szerkezet alapja egy hagyományos futópad, amihez két állítható plexi lapot illesztettek: az egyik a monitort, a másik pedig a billentyűzetet és az egeret tartja. A munkát így mozgás közben sem kell abbahagyni.

Több kalóriát égetnek és élvezik

A kutatók megvizsgáltak 15 túlsúlyos, ülőmunkát végző egyént, hogy összehasonlítsák, az új állomást használva hány kalóriát égetnek el a hagyományos munkavégzéssel szemben. (A teszt során az alanyok közül senki sem végzett más, rendszeres testmozgást.)

A vizsgálat azt mutatta, hogy ha óránként 35 percet töltöttek a futópadon, és kényelmes tempóban lesétáltak 1,6 kilométert, akkor átlagosan 192 kalóriát égetettek el egy óra alatt, míg ülve csak hetvenkettőt.

James Levine, a tervező szerint a tesztalanyok nem találták zavarónak a szerkezet használatát. Olyannyira, hogy mindannyian jelezték, a kísérlet után is szeretnének ilyen munkaállomáson dolgozni.

A szerkezet ár jelenleg 1600 dollár körül mozog.