Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Méhecske méretű kémrepülőgépet fejlesztenek

2004.02.18. 16:06
A brit Bath Egyetem kutatói a méhek méretével megegyező, szárnyakkal felszerelt repülőgépet fejlesztenek - jelentette a BBC.
Az apró repülőgépet többféle módon használnák: a kémek eszközeként videófelvételeket szállítana a felderítőknek, de a vadvilág megfigyelésekor, természeti kutatásokban is alkalmaznák. A fejlesztők szerint tűzvész esetén és mentési akciókban is jó szolgálatot tenne a kis méretű szerkezet.

"A repülés legeredményesebb technikáját keressük és egy gyorsan csapkodó, rugalmas szárny a legjobb lehetőség erre. A rovarok és madarak repülési technikáját szeretnénk imitálni" - nyilatkozta Dr. Ismet Gursul, a Bath egyetem kutatócsoportjának vezetője. Amennyiben a kísérletek sikeresek, pár éven belül elkészülhet a gép prototípusa.

Feltűnés nélkül

A repülő feltűnés nélkül landolhatna az ellenséges járműveken és megjelölhetné azokat egy későbbi támadás esetére.

Az egyetemi kutatócsoport szerint az apró szerkezetre veszélyt jelentenének a nagy szelek. "Minél kisebb egy repülő szerkezet, annál kisebb sebességre képes és annál inkább ki van szolgáltatva a szeles időjárás okozta veszélyeknek. Emiatt a mini légijárművek leginkább rövid távolságra repülnek majd meglehetősen alacsony sebességgel" - mondta Dr. Gursel.