Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Metánevő harcol a globális felmelegedés ellen

2002.08.12. 08:27
Jelentős szerepet játszhat a globális felmelegedés elleni harcban az a mikroorganizmus, melyet német kutatók fedeztek fel a Fekete-tenger mélységeiben. A lény korallokat épít, nincs szüksége fényre, metánt és szulfátokat fogyaszt.
A Max Planck intézet kutatói a hamburgi egyetem munkatársaival és a Bremerhavenben található Alfred Wegener intézettel karöltve egy két éves kísérletsorozat folyamán fedezték fel a organizmust, mely szerintük a a világ legősibb életformája lehet.

Az általánosan elterjedt nézet szerint a földi élet három-három és fél milliárd évvel ezelőtt alakulhatott ki, széndioxidot feldolgozó, oxigént előállító organizmusoknak köszönhetően. A most felfedezett életformát viszont körülbelül négymilliárd évesre becsülik.

Korallt épít

Az organizmust a Fekete-tenger fenekén fedezték fel, bár az oxigén és a fény hiánya miatt korábban azt feltételezték, hogy itt semmiféle élet nem létezhet. A német kutatók mégis korallokra bukkantak ezen a területen, melyekről később bebizonyosodott, hogy létrejöttük a metánt és szulfátokat feldolgozó mikroorganizmusoknak köszönhető. A Fekete-tenger legmélye egyébként a legnagyobb oxigénmentes terület bolygónkon.

Az üvegházhatás és a tehenek

Az organizmus a német kutatók szerint hasznos lehet a Föld fölösleges metánkészletének feldolgozásában. A metán nagy szerepet játszik az üvegházhatás kialakításában, a felelősök sorában rögtön a második helyen áll a széndioxid mögött. Bár jóval kevesebb van belőle a légtérben, hatása azonban harmincszorosa a széndioxidénak.

A metán a tehenek és a termeszek emésztési folyamatai során képződik, valamint szeméttelepeken, a bomlási folyamat melléktermékeként. A szemétlerakókban képződő metán nagy részét - a világ fejlettebb országaiban legalábbis - összegyűjtik, és hőerőművekben égetik el. A gáz atmoszférába bocsátásának lecsökkentése jelentősen segítheti a globális felmelegedés elleni küzdelmet.

Megeszi a készleteket

Nagy mennyiségű metán található a Föld felszíne alatt, valamint a sarkvidékeken is, jégbe fagyva. Emiatt számottevő a veszélye annak, hogy a Föld melegedésével további gázkészletek szabadulhatnak fel, tovább súlyosbítva a már amúgy is rossz helyzetet. Az oxigén és fény nélkül is életképes mikroorganizmusok segítségével lehetségessé válhat ezeknek a metánkészleteknek a feldolgozása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!