Piroska
-1 °C
5 °C

Meteoritzápor

2001.10.01. 22:05
Csillagászok előrejelzése alapján november 17. és 19. között olyan heves csillaghullásra számíthatunk, hogy a Föld körül keringő műholdak is veszélybe kerülnek, legalább egynek a tönkremenetele szinte biztosra vehető. Peter Brown a Los Alamos National Laboratoriestől és Bill Cooke a NASA Marshall Space Flight Centertől azt állítják, a jelzett időszakban négyzetkilométerenként kb. 10 meteorit csapódik a Föld légkörébe, remélhetőleg látványos égi tűzijátékkal kárpótolva bennünket az okozott károkért.
A Tempel-Tuttle üstökös maradványfelhője, illetve az innen származó meteoritok tömege, a Leonidák 1999-ben 3000 felvillanást produkált óránként. Az üstökös 33 évenként száguld keresztül Naprendszer belső térségein nagyjából ugyanazon a helyen keresztezve a Föld pályáját. A róla leváló por évszázadokon át lebeg az űrben, jelezve az égi vándor nyomvonalát. Az idén például három - már erősen oszladozó - a tizenhetedik századból származó nyomvonal-porfelhőn haladunk át, de sűrűbb - veszélyesebb és látványosabb - 1766-os, 1799-os, 1833-as és 1866-os törmelékmaradványok is sorra kerülnek a három nap alatt.

Tempel-Tuttle üstökös

A Leonidák különben a Leo (Oroszlán) csillagképtől kapták a nevüket: az égbolton a nevezett csillagkép irányában találhatók. Bár a Földre egészen bizonyosan nem jut belőlük, hiszen csak homokszem nagyságú apróságokról van szó, amelyek a légkörben pillanatok alatt elégnek, a műholdakra veszélyt jelenthetnek. A több mint 200.000 km/órás becsapódáskor ugyanis a szemcse elpárolog, elektromosan töltött gázfelhőt hozva létre, amely rövidzárlatot okozhat a műhold érzékeny elektronikájában.

Forrás: Nature Science