Ágnes
-1 °C
2 °C

Szomorú egerek

2004.12.28. 16:49
A Washington Egyetem kutatói állatkísérletek során arra jutottak, hogy a stresszhormonszint agyi érzékelésének csökkenése lehet a depresszió fiziológiai oka.

"A depresszió megértésének fő akadálya eddig az volt, hogy nem ismerték a kiváló okot. Mi úgy éreztük, hogy fontos megvizsgálnunk a test stressz-rendszerének alapvető működéseit" - mondja Maureen Boyle, a kutatást összegző tudományos dolgozat egyik szerzője.

Nem érez valamit

Stressz hatására az agy jelt ad a mellékvesekéregnek, amely különböző hormonokat választ ki, például glükokortikoidot, amelynek feladata, hogy a szervek működését egyensúlyban tartsa. Mivel a megfelelő glükokortikoid szint elengedhetetlen a normális működéshez, az agy folyamatosan szabályozza a hormon termelését.

A súlyos depressziósok mellékvesekérge a kutatók szerint azért termel túl sok hormont, mert agyuk máshogy érzékeli a stresszt.

Elszomorított egerek

"Azt feltételeztük, hogy a depresszió közvetlen oka, hogy az agy nem érzékeli a glükokortikoidot. Hogy ezt igazoljuk egy állati modellen ellenőriztük, hogy glükokortikoid receptor funkciójának megváltozása kiváltja-e a depressziót" - mondja Louis Muglia professzor.

A kutatók olyan egereket hoztak létre, amelyek agyából - az agykéregből és a hippocampusból - hiányoznak a glükokortikoid receptorok. Az állatoknál a receptorok eltünése három hetes korban kezdődött, fél éves korukra az egerek glükokortikoid receptorai 95 százalékban hiányoztak. A kutatók szerint a folyamat az emberi depresszió kialakulását utánozta, amely tipikusan a serdülőkor végén kezdődik.

Nem üdítőztek

A kísérletek során a négy és hathónapos egereknél egyre gyakoribbá vált a depresszióra utaló viselkedés. Kevesebb érdeklődést mutattak a kellemes érzetek iránt: jóval kevesebb cukrosvizet fogyasztottak, mint a normális egerek.

Sikerült kimutatni a depressziós viselkedés és a fiziológiai változások közötti szoros összefüggést. A genetikailag módosított egerek vérében magasabb volt a glükokortikoid szintje, mint a normális egerekben. Míg a hagyományos egerek leállították a glükokortikoid termelést, amikor a hormon szintetikus változatát adagolták nekik, a módosított egerek érzéketlenek voltak a hormon szintjére.

Nem akarok több receptort

A kísérleti egerek abnormális glükokortikoid-szabályozása arra utal, hogy az agy gondolatokért, emlékezetésért és érzelmekért felelős részei szabályozzák a mellékvesekéreg-hormonok szintjét. Az előagy ezen funkcióját eddig nem írták le.

A glükokortikoid receptorokkal nem rendelkező egerekkel végzett kísérletek arra utalnak, hogy bizonyos emberek stresszreakciója, hogy leáll a glükokortikoid receptor génje. Ez indíthatja el a depresszióhoz vezető folyamatot - vélekedik Muglia.

A kutatók és egereik a további munka során a glükokortikoid receptorokra ható géneket keresnek, ennek fényében pedig megvizsgálják az antidepresszánsok működési mechanizmusát. Muglia szerint a depresszió megértése új, hatásosabb gyógyszerek feltalálásához vezet.